Foto: DELFI

Ar īpašu kino seansu un šā gada mūža balvas laureātu – Ābrama Kleckina un Mihaila Savisko – godināšanu, 7. novembrī sākusies Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" nedēļa. Turpmāko dienu laikā tiks izrādītas visas balvai nominētās filmas, bet "Lielo Kristapu" pasniegšanas ceremonija notiks pirmdien, 12. novembrī.

Šogad balva par mūža ieguldījumu piešķirta pazīstamajiem un pieredzes bagātajiem kino kritiķiem un teorētiķiem Ābramam Kleckinam un Mihailam Savisko. Balva piešķirta par "Latvijas dokumentālā kino teorētiskās bāzes veidošanu un ilgstošu izglītojošu darbu filmu mākslā". Klātienē pagodinošo apbalvojumu saņemt bija ieradies Ābrams Kleckins, savukārt otrs mūža balvas ieguvējs – Miks Savisko – ceremoniju diemžēl nevarēja apmeklēt.

Īpašā "Lielā Kristapa" atklāšanas retrospekcijas seansā tika demonstrētas filmas "Sākums" (1961, rež. Uldis Brauns), "Gada reportāža" (1965, rež. Aivars Freimanis) un "Vecāks par 10 minūtēm" (1978, rež. Hercs Franks).

Ābramu Kleckinu klātienē sveica kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, kā arī kolēģi un laikabiedri.

Jau ziņots, ka 11. novembrī, Lāčplēša dienā, pulksten 16.00 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks Rīgas dokumentālā kino skolas retrospekcija, to sagatavojuši abi balvas laureāti. Seansu ievadīs Ābrama Kleckina komentārs un to noslēgs diskusija. Retrospekcijai izvēlētas filmas ir "Saruna ar karalieni" (rež. Rolands Kalniņš, 1980), "Dzīvs" (rež. Ansis Epners, 1970), "Imants Ziedonis. Portrets locījumos" (rež. Laima Žurgina, 1979), "Mūžs" (rež. Hercs Franks, 1972), "Slāpju spogulis" (rež. Ivars Seleckis, 1976), "Gājiens ar zirdziņu" (rež. Ansis Epners, Hercs Franks, 1973), "Hallo, Maskava – rež. Gunārs Binde, 1966), "Krasts" (rež Aivars Freimanis, 1963), : "Vecāks par 10 minūtēmre" (rež,, scen. Hercs Franks, operators Juris Podnieks, 1978). Ieeja retrospekcijas seansā ir bez maksas.

Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo kino centru un LR Kultūras ministriju. "Lielais Kristaps" šogad notiek no 7. līdz 13. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!