Foto: Publicitātes foto
Pasaules mūzikas festivāla "Porta" otrās nedēļas nogales koncertu sēriju 9. novembrī Saldus Mūzikas un mākslas skolā aizsāks Namībijas izcelsmes dziedātāja Šišani (Shishani) ar projektu "Namibian Tales"/ "Namībijas stāsti, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

"Šišani ir dzimusi namībietes un beļģa ģimenē, uzaugusi Nīderlandē un visu savu radošo enerģiju šodien iegulda Namībijas kultūras popularizēšanā. Viņu mēdz salīdzināt ar Treisiju Čepmenu. Viņas balsī ir Kalahari un tuksneša vējš un smaidā – Namībijas saule. Uz skatuves Šišani samtainā un maigā balss klausītāju paņem savā varā un neatlaiž līdz pēdējai priekšnesuma minūtei," mākslinieci raksturo Gita Lancere, Latvijas Radio žurnāliste.

Āfrikas skanējumu izbaudīt varēs arī festivāla "Porta" noslēguma koncertā 10. novembrī Rīgā, Mūzikas namā Daile, kur Šišani Namībijas skanējumam kā īpašais viesis pievienosies latviešu a-capella apvienība "Latvian voices".

Daudzu Latvijas melomānu un pasaules mūzikas žanra cienītāju gaidītākais viesis 2018. gada festivālā "Porta" ir britu un skotu seno balāžu interprets Sems Lī, kurš uzstāsies ar vienīgo koncertu Baltijā. Pirmo reizi festivāla 18 gadu pastāvēšanas vēsturē Latviju uz skatuves pārstāvēs koris – starptautisku atzinību guvušais Saulkrastu koris "Anima" uzstāsies kopā ar Semu Lī.

"Mēs – Saulkrastu jauktais koris "Anima" – esam ļoti pagodināti un patīkami, azartiski satraukti par šo iespēju muzicēt kopā ar tāda līmeņa folkmūzikas "zvaigzni" kā Sems Lī (Sam Lee). Arī mūs, līdzīgi kā Semu Lī, vieno interese par savas tautas kultūrvēsturisko mantojumu, savu sakņu apzināšanos. Komunikācija un repertuāra izvēle noris jau vairāk nekā divus mēnešus. Viņš ir lielisks mūziķis, un varam pačukstēt, ka Sems dziedās arī latviešu valodā," stāsta kora diriģente Laura Leontjeva.

"Esmu sajūsmā par iespēju muzicēt kopā ar latviešu kori. Nekas nevar pārspēt balsu skanējuma efektu, bet saklausīt korī nacionālo identitāti – tas ir kas pavisam īpašs! Nevaru vien sagaidīt dzirdēt, ko būsim kopā radījuši," saka Sems Lī.

Biļetes uz festivāla koncertiem Saldus Mūzikas un mākslas skolā un Mūzikas namā "Daile" iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Šogad festivāls norisināsies no 3. līdz 10. novembrim Rīgā, Saldū, Cēsīs un Rēzeknē.

Pilna festivāla programma meklējama www.festivalporta.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!