Foto: DELFI
Agates Nesaules vārds latviešu lasītājam kļuva zināms 1997. gadā, kad klajā nāca "Sieviete dzintarā" – līdz kaulam skaudrs, atklāts, bet tai pat laikā izsmalcināti poētisks Otrā pasaules kara pieredzes stāsts no bērna un sievietes skatupunkta. Par "Sievieti dzintarā" rakstniece un Viskonsinas universitātes Angļu un amerikāņu modernās literatūras un sieviešu zinātņu fakultātes profesore saņēma vairākus literārus apbalvojumus, bet romāns pēcāk tika tulkots vācu, zviedru un krievu valodā. Nu klajā nākusi viņas otrā grāmata latviešu valodā "Zudušie saulgrieži", kas ir iemesls viņas vizītei dzimtenē un mūsu sarunai.

Zīmīgā gadā esat atbraukusi – jums pašai janvārī palika 80, savukārt Latvijai tūdaļ paliks 100 gadu. Kad dzimtenē bijāt iepriekšējo reizi?

Man liekas, ka 2011. vai 2012. gadā. Šis ir mans septītais brauciens. Vienreiz es atvedu savu tēti, vienreiz māsu un divreiz – dēlu. Pirmoreiz es atbraucu 1991. gadā uz lielo akadēmisko konferenci, kad viss jau sāka mainīties, bet vēl nebija pārmainījies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!