Foto: F64

Ceturtdien, 25. oktobrī, kinoteātrī "Kino Citadele" pirmizrādīta režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma "Tēvs Nakts", kas vēsta par latvieti Žani Lipki un viņa ģimeni, kas Otrā pasaules kara laikā savā mājā no nāves izglāba vairāk nekā 50 ebreju.

"Tēvs Nakts" ir vēsturiskos notikumos, atmiņās un liecībās balstīts stāsts par rīdzinieku Žani Lipki, kurš Otrā pasaules kara laikā pa dienu devās uz darbu Vācijas militārās aviācijas "Luftvaffe" noliktavās, bet naktīs pārvadāja kontrabandu, lai smagajos apstākļos apgādātu ģimeni. Kad okupācijas vara sāka izrēķināties ar Rīgas ebrejiem, Lipke pieņēma lēmumu glābt nāvei nolemtos. Vācu karavīru acu priekšā no Rīgas geto un piespiedu darba vietām drošībā tika nogādāti desmitiem cilvēku. Iesaistot tuviniekus, viņš iekārtoja izglābtajiem patvērumu savās mājās – īpaši izraktā pagrabā zem šķūņa.

Filmas seansu apmeklēja daudzi Latvijā pazīstami cilvēki un kultūras nozares pārstāvji, tostarp arī bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, savukārt seansu ievadīja holokaustā izdzīvojušā muzeja "Ebreji Latvijā" dibinātāja un vadītāja Marģera Vestermaņa uzruna.

Uzreiz pēc pirmizrādes filmu sāks demonstrēt visā Latvijā. Jau no 26. oktobra filmu būs iespējams skatīties Rīgā, Rēzeknē, Cēsīs, Ventspilī un Liepājā, kur īpašos seansos skatītājiem būs iespēja satikt filmas komandu. 27. oktobrī pulksten 15.00 Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē viesosies filmas režisors Dāvis Sīmanis, galvenās lomas atveidotājs Artūrs Skrastiņš un operators Andrejs Rudzāts. Cēsīs, Vidzemes koncertzālē, 28. oktobrī pulksten 17.00 viesosies režisors Dāvis Sīmanis, galvenās sieviešu lomas atveidotāja Ilze Blauberga un operators Andrejs Rudzāts. 29. oktobrī pulksten 18.30 Ventspilī, kino "Rio", būs iespēja tikties ar režisoru Dāvi Sīmani, savukārt Liepājā, koncertzālē "Lielais Dzintars", 31. oktobrī pulksten 18.30 notiks īpašais seanss un tikšanās ar režisoru Dāvi Sīmani un aktrisi Ilzi Blaubergu.

Informācija par visiem filmas seansiem pieejama mājaslapā www.tevsnakts.lv.

Filma tapusi programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!