Foto: Publicitātes foto
Raiņa un Aspazijas mājā, Baznīcas iela 30, Rīga 31. oktobrī pulksten 18.00 notiks grupas "Dagda" un Jasmīnas kora Latvijas valsts simtgades Visu svēto nakts koncerts – saruna "Es domāju uz tevi", portālu "Delfi" informē Memoriālo muzeju apvienības pārstāvji.

Pasākumā izskanēs kamerdziedātājas Ievas Paršas komponētas dziesmas ar Raiņa un Aspazijas vārdiem, starplaikos notiks saruna par dzejnieku idejām, iedvesmu un likteni. Sarunu vadīs muzikologs Orests Silabriedis un tajā piedalīsies dzejnieki Roalds Dobrovenskis, Kirils Ēcis un Madara Gruntmane.

2015. gadā par godu Raiņa 150. dzimšanas dienai pēc mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža ierosinājuma režisora Uģa Brikmaņa vadībā tapa koncertizrāde "Dagdas skiču burtnīcas. 6. burtnīca", kurā līdzās dažādu paaudžu Latvijas komponistu jaundarbiem izskanēja arī trīs dziesmas, ko komponēja izcilā kamerdziedātāja Ieva Parša.

Par kodolu ņemot šīs dziesmas, 2018. gadā izveidota jauna koncertizrāde "Es domāju uz tevi". Izrādē kopā ar mūzikas autori uzstāsies pārējie "Dagdas skiču burtnīcas" dalībnieki: basbaritons Krišjānis Norvelis, altists Pēteris Trasuns, trompetists Jānis Porietis, pianists Aldis Liepiņš un stāstnieks Orests Silabriedis –, kā arī sitaminstrumentālists Edgars Saksons. Koncertizrādē piedalās arī Agitas Ikaunieces-Rimševičas vadītā Jasmīnas kora dziedātāji un divas mēnessmeitiņas.

"Cilvēka balsij, korim un instrumentiem rakstītās Ievas Paršas kompozīcijas ir vislabākajā nozīmē teatrālas, izteiktas viegli uztveramā mūzikas valodā, vienlaikus noslēpumainas, liriskas vai kāpināti ekspresīvas. Aspazija un Rainis šajā mūzikā eksponējas gan spīvos, spēcīgos monologos, gan iedomātā savstarpējā dialogā," raksta koncerta veidotāji.

Gaidāmā koncertizrāde tiek raksturota kā šodienīga muzikāla saruna par dzejnieku idejām Raiņa un Aspazijas gaisotnē. "Dzejnieks ir laika nesējs, kurš dzīvo soli priekšā pārējai sabiedrībai, nes sevī kolektīvo sirdsapziņu, dzejnieka ierocis ir patiesums, dzejnieka liktenis – kailums," tā koncerta rīkotāji.

Koncerta gaitā būs divas diskusiju pauzes, ko vadīs muzikologs Orests Silabriedis un kurās piedalīsies dažādu paaudžu dzejnieki – Roalds Dobrovenskis, Kirils Ēcis un Madara Gruntmane. Sarunājoties tiks analizēti Raiņa un Aspazijas filozofiskie uzskati un tie salīdzināti ar mūsdienu dzejnieku idejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!