Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 18. oktobrī, pulksten 16.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ātrijā, tiks atvērts Nacionālās enciklopēdijas drukātais sējums "Latvija" – populārzinātniska enciklopēdija latviešu valodā.

Atvēršanas pasākumu ar savu klātbūtni pagodinās Valsts prezidents Raimonds Vējonis un kultūras ministre Dace Melbārde.

Atvēršanas pasākumu tiešraidē varēs vērot sabiedrisko mediju satura atskaņotājā "Reply.lv" un LTV Ziņu dienesta "Facebook" kontā. Pasākumu vadīs Mārtiņš Ķibilds.

Nacionālās enciklopēdijas tapšana ir būtiska Latvijas valsts simtgades programmas daļa, veidojot paliekošas vērtības – nozīmīgu zināšanu resursu latviešu valodā. Sējums "Latvija" iekārtots tematiski un tas izceļ plašu faktoloģisko pārskatu par valsti pēc neatkarības atjaunošanas. Izdevuma saturu veido šādas sadaļas: vispārīgas ziņas par valsti, vēsture, daba, kultūra, izglītība, zinātne, valsts iekārta un pārvalde, demogrāfija, tautsaimniecība, veselība, sociālā aizsardzība, komunikācija, grāmatniecība un poligrāfija, reliģija un baznīca, sports, kā arī pielikumi.

Nacionālās enciklopēdijas drukātajam sējumam ir 864 lpp., kurā ir vairāk nekā 250 šķirkļu un vairāk nekā 1000 ilustrāciju (kartes, fotouzņēmumi, gleznu reprodukcijas, grafiki, tabulas utt.). Visu šķirkļu autori (kopumā vairāk nekā 200) ir attiecīgo tēmu un jomu vadošie speciālisti Latvijā, vairumā gadījumu – zinātnieki.

Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors – Dr.hist. Valters Ščerbinskis.

Sējums "Latvija" no 19. oktobra būs nopērkams LNB Draugu telpā (1. stāvā) un Jāņa Rozes grāmatnīcās visā Latvijā. Vēlāk arī citās grāmatu tirdzniecības vietās.

2018. gada 18. decembrī darbu sāks Nacionālās enciklopēdijas elektroniskā vietne: www.enciklopedija.lv – plašs un uzticams bezmaksas informācijas resurss latviešu valodā ar iespēju to nemitīgi pilnveidot.

Atgādinām, ka 2014. gadā LNB tika uzsākts Nacionālās enciklopēdijas projekts, kura mērķis bija radīt mūsdienīgu enciklopēdiju latviešu valodā. Projekts 2015. gadā pārtapa par Nacionālās enciklopēdijas redakciju, kura izstrādāja ilgtermiņa vīziju par to, kādam jābūt mūsdienīgam lietpratēju radīta satura zināšanu resursam. Pakāpeniski enciklopēdijas uzdevumu īstenošanā tika iesaistīts arvien pieaugošs speciālistu loks, kā arī veidota sadarbība ar dažādām Latvijas institūcijām.

Jau Nacionālās enciklopēdijas veidošanas sākumā bija nepārprotami skaidrs, ka visaptverošas enciklopēdijas pamats var būt tikai elektroniskā vietne. Ņemot vērā, Latvijas valsts simtgades svinības un apsverot iespējas, redakcija pieņēma lēmumu arī par īpaša, Latvijai veltīta drukātā sējuma sagatavošanu.

Enciklopēdijas satura stratēģisko pārraudzību veic kultūras ministres vadītā Nacionālās enciklopēdijas padome. Saturisko veidošanu nosaka Nozaru redakcijas kolēģija ar 55 dažādu jomu lietpratējiem, bet ilustrāciju bloka veidošanu sekmē dažādu ilustrāciju speciālisti Ilustrāciju redakcijas kolēģijā. Enciklopēdijas tiešo izveides procesu nodrošina redakcija, kurā strādā septiņi darbinieki.

Nacionālās enciklopēdijas redakcija ir LNB autonoma sastāvdaļa, kas organiski iederas redzējumā par bibliotēku kā daudzfunkcionālu zināšanu iestādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!