Foto: Publicitātes attēli

17. septembrī Losandželosā jau 70. reizi tika pasniegtas televīzijas balvas "Emmy", izvērtējot labākos seriālus un televīzijas šovus ASV kanālos laika posmā no 2017. gada 1. jūnija līdz 2018. gada 31. maijam.

To, ka seriāli mūsdienu kino industrijā ir aizvien būtiskāks spēlētājs, apliecina gan greznā ceremonija, gan pieaugošais Holivudas, un ne tikai Holivudas, zvaigžņu spožums uz sarkanā paklāja. Seriāli vairs nav "ziepju operas", bet arī smalki kino darbi ar izcilu aktierspēli, aizraujošiem scenārijiem, intelektuāliem prāta rēbusiem, krāšņiem kostīmiem, iespaidīgām dekorācijām un specefektiem. Savukārt pati "Emmy" balva kļuvusi par tikpat prestižu guvumu kā, piemēram, "Zelta globuss".

Jau ziņots, ka pēc viena gada pārtraukuma "Emmy" ceremonijā atkal absolūtu triumfu piedzīvoja kulta seriāls "Troņu spēle" ("Game of Thrones"), kopumā saņemot deviņas balvas, tai skaitā galveno – kategorijā "Labākais dramatiskais seriāls". Šajā reizē tika vērtēta seriāla septītā sezona, bet noslēdzošā, astotā, pie skatītājiem nonāks 2019. gadā. Līdz šim seriāls, ko sāka demonstrēt 2010. gadā, saņēmis 253 dažādas balvas, no tām 38 ir tieši "Emmy", tādējādi padarot to par savdabīgu šīs balvas rekordistu.

"Troņu spēle" jau pazīstama daudziem skatītājiem, tāpēc piedāvājam iepazīties ar vēl pieciem interesantiem seriāliem, kas šogad tika pie vairākām balvām "Emmy" ceremonijā.

Mājsaimniece par komiķi

Komēdijseriāla "The Marvelous Mrs. Maisel" pirmā sezona pie skatītājiem nonāca 2017. gadā. Tā darbība norisinās 50. gadu beigās, Ņujorkā. Galvenā varone Mirjama jeb Midža pēc konflikta ar vīru, uzzina par viņa krāpšanu. Sāpju plosītā perfektā mājsaimniece iedzer par daudz vīna un, pēc spontānas kāpšanas uz skatuves kādā lokāla, atklāj sevī komiķes – izklaidētājas talantu. Par krūšu atkailināšanu un uzstāšanos bez licences viņa tiek arestēta. Policijas mašīnā viņa nonāk kopā ar vēl vienu aizturēto – slaveno komiķi Leniju Brūsu. Galvenajā lomā – Reičela Brosnana.

Seriāls jau līdz šim saņēmis augstu kritiķu novērtējumu, kā arī divus "Zelta globusus" televīzijas seriālu kategorijās šā gada sākumā. To būtu vērts redzēt vispirms tāpēc, ka tas ir lielisks "ceļojums laikā" uz 50. gadu Ameriku, ar sava laika modi, mūziku, interjeru un tikumiem. Turklāt tas ir arī asprātīgs atgādinājums, ka vēl ne tik sen sievietēm darīt "vīriešu lietas" pat tad, ja tā ir sadzīvisku joku stāstīšana publikas izklaidēšanai, nemaz nebija sabiedrībai tik saprotami un pieņemami.

Šogad "Emmy" ceremonijā "The Marvelous Mrs. Maisel" bija otrs balvām bagātākais seriāls aiz "Troņu spēles" ("Game of Thrones"), kopumā uzvarot astoņās kategorijās. Tas saņēmis balvu kā labākais komēdijseriāls, bet Reičela Brosnana – kā labākā komēdiju aktrise. Savukārt Eimija Šērmana-Paladiuno apbalvota gan kā labakā režisore, gan scenārija autore.

Modes pasaules nežēlīgākais slepkavības stāsts

"The Assassination of Gianni Versace" ir televīzijas seriāla "American Crime Story" otrā sezona, kas deviņās sērijās detalizēti izseko vienai no skandalozākajām traģēdijām 20. gadsimta modes vēsturē – itāļu dizainera Džanni Versačes slepkavībai. Viņu 1997. gadā pie savas Maiami villas durvīm nogalināja sērijveida slepkava Endrjū Filips Kananans. 27 gadus vecais slepkava, kurš par naudu sniedza arī homoseksuāla rakstura pakalpojumus, vēlāk izdarīja pašnāvību.

Seriāla scenārijs balstīts žurnālistes un rakstnieces Morīnas Annas Ortas grāmatā "Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the Largest Failed Manhunt in U.S. History".

Seriālā Džanni Versačes lomā redzams venecuēliešu aktieris Edgars Ramiress, slepkavas Endrjū Kanana lomā – Darens Kriss. Filmā Džanni māsas, ekstravagantās dizaineres un šā brīža "Versace Group" viceprezidentes Donatellas Versačes lomā redzama spāņu zvaigzne Penelope Krusa, kura pirms filmēšanās zvanījusi slavenajai modes pasaules ikonai un saņēmusi sava veida svētību šai lomai.

Tāpat seriālā redzams dziedātājs Rikijs Mārtins, kurš atveido itāļu modeļa, modes mākslinieka un Džanni Versačes mīļākā Antonio D'Amiko lomu.

"Emmy" ceremonijā seriāls kopumā saņēma septiņas balvas, tai skaitā kā labākais miniseriāls. Savukārt aktieris Darens Kriss par slepkavas Kanana lomas atveidojumu tika pie balvas kategorijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā". Tāpat filma apbalvota par režiju.

Britu karaļnama cilvēciskā seja

Lielu skatītāju interesi izpelnījies arī "Netflix" izplatītais grandiozais seriāls "The Crown", kura centrā ir šobrīd tronī esošās Apvienotās karalistes karalienes Elizabetes II dzīvesstāsts. Ar riskanto uzdevumu – rādīt reālas personības, turklāt laikā un notikumos, ko liela daļa šā brīža cilvēces pati piedzīvojusi, seriāla veidotāji ir tikuši galā teicami. "Youtube" un dažādi mediji atkal un atkal no jauna piedāvā dažās foto un video kompilācijas, kurās salīdzināti reālie karaliskās ģimenes locekļi ar filmas varoņiem. "The Crown" ne tikai rāda 20. gadsimta britu karaliskās ģimenes cilvēcisko seju, bet arī atspoguļo Lielbritānijas vēsturi vairāk nekā pusgadsimta garumā, sākot no laika pēc Otrā pasaules kara līdz pat mūsdienām.

Kopš 2016. gada parādītas jau divas sezonas, kurās redzami notikumi no karalienes jaunības. Pirmajā sezonā redzams laiks, kad viņa vēl kā princese Elizabete satiekas un apprecas ar Grieķijas un Dānijas princi Filipu Mauntbatenu. Tikko ir beidzies Otrais pasaules karš, bet premjerministra krēslā ir Vinstons Čērčils. Seriāla otrā sezonas notikumi risinās 50. gadu otrajā pusē un 60. gadu sākumā. Suecas krīze, Profumo afēra un premjerministra Harolda Makmilana atkāpšanās no amata ir problēmas, kas skar arī jauno karalieni. Tāpat šajā laikā nāk pasaulē divi jaunākie karalienes dēli – princis Endrjū un princis Edvards.

Pirmajās divās sezonās Elizabetes II lomu atveido Klēra Foja, kura par šo lomu nule saņēmusi "Emmy" balvu kā labākā aktrise. Taču jau nākamajā sezonā viņu nomainīs Olīvija Kolmena, kura portretēs karalieni jau brieduma gados.

Kopumā seriāls šogad saņēmis piecas "Emmy" balvas.

Zinātniskās fantastikas vesterns

Zinātniskās fantastikas vesterns "Westworld" jau iemantojis plašu fanu loku un nopietni konkurē ar žanra līderiem, kas jau ieguvuši kulta statusu. Tā ieceres pamatā ir tāda paša nosaukuma 1973. gada filma, kā arī tās turpinājums "Futureland" 1976. gadā.

Seriāla notikumi risinās nezināmā nākotnē, kādā izklaides parkā, kur ikviens var izbaudīt dzīvi mežonīgajos rietumos. Turklāt parka apmeklētāji var sastapties ar mākslīgā intelekta būtnēm, kas vizuālā izskata ziņā neatšķiras no cilvēkiem. Tomēr parka robotu sistēmās ir kļūdas, kas rada sarežģījumus.

Kritiķi līdz šim augstu novērtējuši filmas vizuālo ietērpu, vidi, dekorācijas, kostīmus, kas patiešām ir iespaidīgi un stilā ieturēti. Tāpat seriāls slavēts par scenāriju, kā arī aktierspēli. Te jāpiemin, ka "Westworld" atrakciju parka līdzdibinātāja un direktora lomā – pats Sers Entonijs Hopkins.

Šā gada "Emmy" ceremonijā "Westworld" bija nominēts balvai vienā no galvenajām kategorijām – "Labākais dramatiskais seriāls", piekāpjoties "Troņu spēlei". Savukārt pie balvas tika Tandija Ņūtone kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā".

Atlantas hiphopa scēna un Childish Gambino galvenajā lomā

Viens no darbiem, kas šogad bija nominēts "Emmy" balvai kategorijā "Labākais komēdijseriāls", ir Atlantas pilsētai un tās hiphopa scēnai veltītais "Atlanta" ar Donaldu Gloveru jeb slaveno reperi Childish Gambino galvenajā lomā.

Šogad pie skatītājiem nonāca seriāla otrā sezona, atnesot labākā komēdijseriāla aktiera nomināciju arī galvenās lomas atveidotājam. Cita starpā Glovers pērn jau tika pie "Emmy" šajā kategorijā, tomēr šajā reizē viņam nācās piekāpties aktierim Bilam Heideram, melnās komēdijas "Barry" galvenās lomas atveidotājam.

"Atlanta" sižeta pamatā ir divu brālēnu – Ērna un Alfrēda – centieni izsisties Atlantas repa industrijā. Līdzās mūzikai, seriāla darbība vērpjas ap sociālām problēmām, rasismu, neiecietību u.c

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!