Foto: LETA
Rīgā ar vairākiem pasākumiem 11. septembrī tiks pieminēta dzejnieka un dramaturga Raiņa, īstajā vārdā Jāņa Krišjāņa Pliekšāna, 153. dzimšanas diena, informēja Raiņa un Aspazijas mājas pārstāvji.

Jau pulksten 13 notiks atceres brīdis dzejnieka atdusas vietā Raiņa kapos. Pasākumā skanēs Raiņa dzeja un tautasdziesmas par Latgali, kā arī būs klausāmas pārdomas par viņa daiļradi un dzīves gājumu.

Piemiņas brīdī piedalīsies Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze, Raiņa un Aspazijas mājas galvenā speciāliste Gaida Jablovska, aktieris Haralds Ulmanis un VEF Kultūras pils Latgaļu sadzīves dziesmu ansamblis "Olūteņš".

Pie Latvijas Nacionālās bibliotēka pulksten 15 tiks atklāts Rainim veltīts tēlniecības darbs, kura autors ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikše. Mākslas objekts ir divas formas ziņā identiskas, bet dažādas pēc izmēra Raiņa skulptūras uz soliņa. Lielā Raiņa skulptūra ir trīs metrus augsta, mazā skulptūra ir vienu metru augsta, starp abiem tēliem ir soliņš.

Savukārt pulksten 19 viesnīcā "Grand Poet" notiks interneta žurnāla "Satori" un Raiņa un Aspazijas mājas rīkoti laikmetīgās dzejas lasījumi "Rainis. Reloaded", kā arī dzejas burtnīcas atvēršana.

Lasījumu laikā tiks prezentēta biedrības "Ascendum" izdota dzejas burtnīca "Aspazija. Rainis. Reloaded", kurā būs lasāmi gan atklāšanā dzirdamie dzejoļi, gan Aspazijas dzejai veltīti darbi, kurus pirms pusotra gada Muzeju nakts lasījumos prezentēja Anna Auziņa, Inga Gaile, Arvis Viguls, Sergejs Timofejevs, Artis Ostups, Ilmārs Šlāpins, Katrīna Rudzīte, Madara Gruntmane, Elvīra Bloma un Toms Treibergs.

Tāpat burtnīcā līdzās mūsdienu Latvijas dzejnieku darbiem būs lasāmi oriģinālie Raiņa un Aspazijas teksti. Izdevuma redaktors ir interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, grāmatas dizainu veidojis mākslinieks Kaspars Groševs.

Rainis, īstajā vārdā Jānis Pliekšāns, dzimis 1865. gada 11. septembrī. Bijis ievērojams latviešu dzejnieks, dramaturgs, tulkotājs, žurnālists un politiķis. Kā tulkotājs radījis simtiem jaunu vārdu tādējādi bagātinot latviešu valodu. Viņa krājumi "Tālas noskaņas zilā vakarā", "Vētras sēja", "Gals un sākums", "Ave Sol" ir latviešu dzejas klasika, bet spilgtākie dramaturģijas darbi – "Uguns un nakts", "Pūt, vējiņi!", "Jāzeps un viņa brāļi", "Zelta zirgs" un "Spēlēju dancoju". Rainis miris 1929. gada 12. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!