Foto: F64

Sestdien, 8. septembrī Rīgā norisinās jau 13. mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", kas, pateicoties vasarīgajiem laika apstākļiem, no dzīvesvietām izvilinājusi tūkstošiem cilvēku. Kopumā "Baltā nakts" šogad piedāvāja vairāk nekā 50 dažādu mākslas, literatūras un mūzikas norišu, turklāt "Baltās nakts" radošo burvību varēja baudīt ne tikai Rīgas centrā, bet arī apkaimēs. Piedāvājam atskatu uz "Baltās nakts" mirkļiem fotogrāfijās.

Par dažādiem "Baltās nakts" noskaņai piemērotiem pasākumiem bija parūpējušies arī citi festivāli. Rīgas starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle dažādas aktivitātes piedāvāja LU bijušajā Bioloģijas fakultātē. Tāpat "Baltās nakts" apmeklētājiem bija iespēja jaunā gaismā redzēt Rīgas cirka arēnu un aizkulises, kur šajās dienās notiek laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit". Savukārt "Dzejas dienas" ar literatūras pasākumiem "Balto nakti" papildināja Pārdaugavā, Zooloģiskajā dārzā, kā arī Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā. Jau tradicionāli, "Baltās nakts" laikā, maršrutā Ausekļa iela – Ezermalas iela, kursēja divi tramvaji, kas piedāvāja karnevāliski psihedēlisku braucienu pilsētas ielās, gan ar dejām, gan dzīvo mūziku, gan mobilo radio studiju.

"Balto nakti" par sava jaunā darba pirmizrādi bija izvēlējies mākslinieks Voldemārs Johansons, savukārt Rīgas mākslas telpā pirms aptuveni 200 gadiem tapušu latviešu mākslinieka – amatiera gleznu "Lūk, kā šeitan dzīvo!" interpretēja Kristians Brekte un Modris Svilāns.

"Baltā nakts" (franču - Nuit Blanche) ir starptautisks mūsdienu kultūras forums, kas notiek lielākajās Eiropas un pasaules pilsētās. "Baltās nakts" pirmsākumi meklējami Francijā, Parīzē, bet vēlāk stafeti pārņēmušas arī Madride, Amsterdama, Brisele, Roma un citas pilsētas visā pasaulē. Baltā nakts ir metafora radoši pavadītai bezmiega naktij.

Rīgā "Baltā nakts" notiek kopš 2005. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!