Foto: Publicitātes foto

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) šoruden atklās savu programmu ar režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilmas "Tēvs Nakts" – patiesu stāstu par latvieti Žani Lipki, kurš Otrā pasaules kara laikā Rīgā izglāba vairāk nekā piecdesmit ebreju, portālu "Delfi" informē Riga IFF rīkotāji.

Riga IFF atklāšanas vakars notiks 18. oktobrī pulksten 19.00 kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē. Biļetes uz šo filmas seansu jau pašlaik var iegādāties rigaiff.lv. Īpašais seanss notiks vēl pirms filmas oficiālās pirmizrādes, kas plānota 21. oktobrī.

Jaunā spēlfilma "Tēvs Nakts" ir vēsturiskos notikumos, atmiņās un liecībās balstīts stāsts par rīdzinieku Žani Lipki. Otrā pasaules kara laikā viņš pa dienu devās uz darbu Vācijas militārās aviācijas "Luftvaffe" noliktavās,bet naktīs pārvadāja kontrabandu, lai smagajos apstākļos apgādātu ģimeni. Kad okupācijas vara sāka izrēķināties ar Rīgas ebrejiem, Žanis pieņēma lēmumu glābt nāvei nolemtos. Vācu karavīru acu priekšā no Rīgas geto un piespiedu darba vietām drošībā tika nogādāti desmitiem cilvēku. Iesaistot tuviniekus, viņš iekārtoja izglābtajiem patvērumu savās mājās – īpaši izraktā pagrabā zem šķūņa.

Žaņa Lipkes rīcība, visapkārt valdošās nežēlības apstākļos glābjot svešiniekus, pat izglābtajiem šķita brīnums. Kas bija šī vīra drosmes noslēpums – azarts, pārgalvība, spīts, pienākums pret savu tuvāko vai vienkārši spēja ekstremālos apstākļos saglabāt cilvēcību?

Filmas veidotāji īpašo seansu Riga IFF atklāšanas vakarā vēlas veltīt pagājušajā gadā aizsaulē aizgājušā kinofestivāla "Arsenāls" dibinātājam Augustam Sukutam, kurš bija viens no Žaņa Lipkes piemiņas iemūžināšanas iniciatoriem Latvijā. Žanim un viņa sievai Johannai ir piešķirts Izraēlas valsts apbalvojums "Taisnīgie starp tautām" ar uzrakstu: "Kas izglābis viena cilvēka dzīvību, tas izglābis pasauli." Netālu no viņu mājas Ķīpsalā, Mazajā Balasta dambī 8, ir radīts Žaņa Lipkes memoriāls.

Režisors Dāvis Sīmanis stāsta: "Arī mūsdienās kaut kādā nosacīti pelēkajā zonā noteikti ir cilvēki, kuri krīzes situācijā pēkšņi rīkotos pilnīgi dīvainā un pašaizliedzīgā veidā. Man šķiet, ka, tikai pateicoties šādu dīvaiņu bieži vien no izdzīvošanas viedokļa neizskaidrojamai rīcībai, sabiedrība vai valsts var turpināties kaut kādā puslīdz jēdzīgā veidā."

Dāvja Sīmaņa veidotie kinodarbi iekļauti daudzu prestižu starptautisko kinofestivālu programmās. Viņš ir pasniedzējs kino augstskolās Latvijā un Somijā.

Žani un Johannu Lipkes atveido aktieri Artūrs Skrastiņš un Ilze Blauberga, viņu dēla Zigfrīda lomā – skolnieks Matīss Kipļuks. Filma uzņemta studijā "Mistrus Media" (filmas producenti – Gints Grūbe, Antra Gaile, Inese Boka-Grūbe), kas 2016. gadā ar savu darbu pie spēlfilmas "Melānija hronika" ieguva Latvijas nacionālo balvu "Lielais Kristaps".

Filma "Tēvs Nakts" veidota ar Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei un ES programmas Radošā Eiropa - MEDIA finansiālo atbalstu un visā Latvijā filma būs skatāma no 25. oktobra.

Jau ziņots, ka Riga IFF norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros "Splendid Palace", "K Suns", "Kino Bize", kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā. Festivāla laikā notiks vairāk nekā 120 filmu seansi 12 programmās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!