Foto: No Gundegas Repšes arhīva. 1958. gads

7. septembrī aprit 107 gadi kopš dzimis latviešu mākslinieks, domātājs un nonkonformists Kurts Fridrihsons. Jau šā gada oktobrī uz lielajiem ekrāniem nonāks filma "Fridrihsons / projekts" – personisks stāsts par izcilo personību, ko sadarbībā ar režisori Dzintru Geku veido rakstniece un vairāku Fridrihsona biogrāfijai veltītu grāmatu autore Gundega Repše. "Fridrihsons / projekts" iekļauta programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Kurta Fridrihsona (1911–1991) radošais mūžs saistāms ar glezniecību, scenogrāfiju, grāmatu mākslu. Latvijas pirmās brīvvalsts gados daudz ceļojis, dzīvojis un mācījies Parīzē, pazinis tā laika franču intelektuāļus, bijis draudzīgās attiecībās ar franču rakstnieku Andrē Židu. Otrā pasaules kara laikā iesaukts vācu armijā, taču dezertējis. 1946. gadā uzņemts Mākslinieku savienībā. Kurts Fridrihsons tiek dēvēts par tā sauktās pirmās "Franču grupas" idejisko līderi.

"Franču grupa" apvienojot virkni vēl brīvvalsts laiku piedzīvojušu jaunu intelektuāļu, kuri aizrāvās ar Francijas kultūru, īpaši franču literatūru, un nelegāli pulcējās, lai to apspriestu. 50. gadu sākumā 13 šīs grupas domubiedrus, tai skaitā Kurtu Fridrihsonu, notiesāja par pretpadomju darbību un izsūtīja uz gulaga nometnēm. Nosaukumu "Franču grupa" šai domubiedru kopienai piešķīra Valsts drošības komiteja.

Gulaga nometnē Kurts Fridrihsons atradās no 1951. līdz 1956. gadam. Reabilitēts – 1991. gadā.

Līdz šim par mākslinieku izdotas Gundegas Repšes veidotas grāmatas — "Pieskārieni" un "Mala. Tā rakstīja Fridrihsons", kā arī albums "Kurts Fridrihsons. Es šeit biju viens pats".

Pieminot mākslinieku dzimšanas dienā, kā arī gaidot viņam veltītās filmas pirmizrādi, publicējam dažādus viņa dzīves posmus atspoguļojošas fotogrāfijas un mākslas darbus. Attēlu parakstu autore – Gundega Repše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!