Foto: Publicitātes foto

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) Baltijas jūras reģiona pilnmetrāžas filmu konkursa programmā pasaules pirmizrādi piedzīvos režisora Jāņa Ābeles filma "7 miljardi gadu pirms pasaules gala". Pirmizrādes seanss notiks kinoteātrī "Splendid Palace" 25. oktobrī, pulksten 19.00, portālu "Delfi" informē Riga IFF pārstāvji.

Jāņa Ābeles pirmā pilnmetrāžas spēlfilma ir stāsts par diviem Latvijas jauniešiem, kas sastopas Francijas dienvidos. Viņš studē restaurāciju, viņa – jau sen kopš apmetusies uz dzīvi Marseļā, strādā frizētavā un ir pārsteidzoši līdzīga tēlam, ko puisis atsedz kādas baznīcas altārgleznas apakšslānī. Kad Leo un Anna atgriežas Latvijā, lai baudītu dzīvi un viens otra tuvumu, sāk raisīties kas noslēpumains…

Režisora galvenie iedvesmas avoti darba tapšanā ir franču "jaunais vilnis"( La Nouvelle Vague) un Francijas kino kopumā. Turklāt festivālā viesosies franču aktieris, scenārists un režisors Emanuels Murē, kurš ne vien atveido lomu šajā filmā, bet pieteiks arī savu jaunāko režijas veikumu – Riga IFF programmā "Festival Selection" tiks izrādīta viņa filma "Žonkjēras jaunkundze" (Mademoiselle de Joncquières). Filmas scenārijs balstīts stāstā no Denī Didro romāna "Žaks fatālists un viņa saimnieks". Emanuelam Murē ir nozīmīga loma jaunā režisora karjerā – viņš bija žūrijas loceklis 33. starptautiskajā īsfilmu festivālā "Tous Courts" Ēksanprovansā, kur Jāņa Ābeles Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra studiju diplomdarbs "Augstāk par zemi" ieguva Grand Prix.

Galvenās lomas "7 miljardi gadu pirms pasaules gala" atveido Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Jana Herbsta, ar kuru režisors uzsāka sadarbību jau 2015. gadā, uzņemot "Augstāk par zemi". Operatora Toma Šķēles ietekmē lielu iespaidu uz šo jaunības alkām caurstrāvoto mīlas stāstu atstājusi poļu režisora Kšištofa Keslovska daiļrade. Filmā skan grupas "Baloži pilni pagalmi" mūzika un kadros redzami arī grupas mūziķi.

Jau ziņots, ka 2019. gada pavasarī tiks pabeigta Jāņa Ābeles otrā pilnmetrāžas filma – "Jelgava 94", kas tiek veidota Jura Podnieka studijā pēc Jāņa Joņeva tāda paša nosaukuma romāna motīviem.

Jau ziņots, ka Rīgas Starptautiskais kino festivāls šogad norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros "Splendid Palace", "K Suns", "Kino Bize" un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Festivāla programmā notiks vairāk nekā 100 filmu seansi 12 programmās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!