Foto: Publicitātes foto

Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē 27. augustā vasaras festivāls "Baltijas muzikālās sezonas" otrā sezona tiks noslēgta ar izcilā tenora — "Lučano Pavarotti mantinieka" — Huana Djego Florensa uzstāšanos. Pavadījumā operzvaigznei "Operas karuselī" spēlēs virtuozais pianists Vinčenco Skalera, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

"Operas karuselis", "Zelta puisēns", "Saules dēls". Visus šos epitetus izmanto mūzikas kritķi, runājot par Huanu Djego Floresu, bet ģeniālais Lučāno Pavarotti pat nodēvēja Peru izcelsmes dziedoni par savu "mantinieku mākslā". Un patiesi, šodien retās tenore di grazia (itāliešu "elegantais tenors") Huans Djego Floress vairāk nekā pelnīti ir viens no pieprasītākajiem operdziedoņiem pasaulē. Viņa balss, kas izceļas ar vieglumu un neparastu lokanību, atdzīvināja daudzas operas, kas iepriekš netika uzvestas pārāk sarežģītu vīru partiju dēļ. Pateicoties fenomenālam talantam, Floresam izdodas pēc skatītāju zālē izskanējušā "atkārtot" nodziedāt līdz pat deviņiem augšējiem "Do". Tieši Floress slavenajā La Scala operteātrī pārtrauca ilggadējo leģendārā Arturo Toskanini ieviesto tradīciju — nedziedāt "uz bis".

Pirmie lielie panākumi atnāca pie Floresa 1996. gadā, kad 23 gadus vecais dziedātājs no Peru debitēja Rosini operas festivālā, aizvietojot pēkšņi saslimušo tenoru operas "Matilde di Šabrāna" uzvedumā. Lietpratējus patiesi pārsteidza viņa lieliskais sniegums un tas bija pietiekami, lai tiktu noslēgts kontrakts ar La Scala operteātri, kura trupas sastāvā Floress turpināja iekarot operas mīļotāju sirdis visos pasaules lielākajos kultūras centros.

2012. gadā Huans Djego Floress kļuva par kamerdziedoni (goda nosaukums, ko vēsturiski Vācijas un Austrijas valdības piešķir izcilākajiem no operdziedātājiem). Starp šī titula ieguvējiem — Monserata Kabaljē, Anna Ņetrebko, Tomass Hempsons, Renē Papē un citi. Piedevām Floress ir arī augstākā Peru valsts apbalvojuma — "Peru Saules" ordeņa Lielā Krusta kavalieris.

Jūrmalā Huana Djego Floresa uzstāšanos pavadīs klavierspēles virtuozs Vinčenco Skalera. Slavenās Manhetenas mūzikas skolas absolvents savas karjeras laikā ir uzstājies uz prestižākajām pasaules skatuvēm kopā ar tādām zvaigznēm kā Andrea Bocelli, Hosē Karrerass, Monserata Kabaljē un daudziem citiem.

Koncerta programmā Volfganga Amadeja Mocarta, Gaetano Doniceti, Džuzeppes Verdi, Žila Masnē, Šarla Guno un Džakomo Pučini darbi.

"Baltijas muzikālo sezonu" noslēguma koncerts būs piektais šajā ciklā. Sezonu atklāja Holivudas kulta aktieris un režisors Džons Malkovičs ar savu mūzikas projektu "Ziņojums par aklajiem". Pateicoties šim projektam uz Dzintaru skatuves uzstājušies lieliskais pianists Deniss Macujevs, viens no pasaulē labākajiem čellistiem Miša Maiskis, izcilais diriģents un Lielbritānijas Karaliskās operas mākslinieciskais vadītājs Antonio Papano, Ar "Baltijas muzikālo sezonu" dalību noticis arī slavenā Vīnes filharmonijas orķestra un mūsu mirdzošās operzvaigznes Elīnas Garančas koncerts, kā arī tradicionālais senās mūzikas vakars Rundāles pilī.

"Baltijas mūzikas sezonu" organizatori uzsver, ka jau ir sācies darbs pie nākamā gada programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!