Foto: DELFI
8. septembrī Tallinas ielas kvartālā norisināsies festivāls "Urban Poetry", kurā tiks atklāta pilsētvidē ieraudzīta anonīma vēstījuma gaismas instalācija, ielu mākslinieki sacentīsies kvartāla fasāžu pārvēršanā mākslas darbos, kā arī norisināsies pilsētas dzejas slams, kam vēl iespējams pieteikt dalību līdz 20. augustam.

Festivāls "Urban poetry" Rīgā atgriežas pēc divu gadu pārtraukuma. Tas aizsākās 2012. gadā bijušajā rūpnīcā "VEF", kad mākslas centrs "Totaldobže" un apvienība "Space garage", sadarbībā ar "British Council", noorganizēja pirmo pasākumu, kas bija veltīts pilsētvidei kā mākslas izpausmes vai iedvesmas vietai. Šogad "Urban Poetry" notiek mūsdienu kultūras foruma "Baltā Nakts" ietvaros, un tā uzmanības centrā ir pilsētvides teksti un māksla.

Kā viens no festivāla galvenajiem notikumiem, norisināsies dzejas slams, kuram organizatori līdz 20. augustam aicina pieteikties jebkuru interesentu, kas sacer dzeju, kas nav domāta iekļaušanai dzejas izdevumos, bet skandēšanai pilsētā. Dzejnieku sacensības norisināsies trīs kārtās – pirmajā kārtā katram dalībniekam tiks dotas trīs minūtes savu oriģināldarbu deklamēšanai, bet nākamajās kārtās iekļūs tie, kas būs saņēmuši augstāko žūrijas un auditorijas atzinumu, ņemot vērā gan izpildījuma veidu un entuziasmu, gan arī dzejoļa saturu. Lai pieteiktos, pretendentam ir jāsūta audio vai video ieraksts ar savu dzeju (ieraksta kvalitātei nav nozīmes) uz adresi info@freeriga.lv.

Šajā festivālā notiks arī pirmais ielu mākslas konkurss "Street Art Slam", kurā piecu stundu laikā dažādās tehnikās strādājoši mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas radīs jaunus mākslas darbus uz ēku fasādēm Tallinas ielas kvartālā. Potenciālos konkursa dalībniekus šobrīd izvērtē pieaicināta žūrija, kuras sastāvā ietilpst grāmatžurnāla "Benji Knewman" redaktore Agnese Kleina, modes dizainere Keta Gūtmane, mākslinieks Kaspars Groševs, "kuš!" redaktors Dāvids Šilters un urbānās kultūras entuziasts Ozols. 8. septembrī no 19.30 līdz 00.30 žūrijas atlasītie dalībnieki vienlaicīgi veidos iecerētos darbus, bet "Street Art Slam" uzvarētāju un Grand Prix ieguvēju noteiks apmeklētāju balsojums.

Festivāls tiks atklāts ar pilsētvides tekstu gaismas instalāciju "Gaismas stencils", kura veidošanā aicinām rīdziniekus iesaistīties jau tagad, balsojumā nosakot, kurš no 10 Rīgas pilsētvidē ieraudzītajiem un žūrijas atlasītajiem anonīmajiem tekstiem tiks iemūžināts instalācijā. Publiskais balsojums notiks no 15. līdz 20. augustam festivāla "Urban Poetry" Facebook lapā. Iedzīvotāju iepriekš iesūtītos variantus balsošanai ir atlasījuši dzejnieki Marija Luīze Meļķe, Artis Ostups un Semjons Haņins. Vislielāko atbalstu saņēmušais vēstījums kļūs par pastāvīgu Tallinas ielas kvartāla gaismas objektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!