Foto: F64

Nedēļas nogalē – no 17. līdz 19. augustam – tiks svinēti Rīgas svētki, pacilājošu noskaņu radot ne tikai pilsētas centrā, bet arī apkaimēs. Svētku laikā ikvienam būs iespēja skatīt īpaši veidotas izstādes, izbaudīt koncertprogrammas, apmeklēt vairākus bērniem veltītus pasākumus un tirdziņus, pusdienot Rīgas svētku restorānā, piedalīties sportiskās aktivitātēs un pabūt kādā no visām 41 svētku norises vietām. "Delfi" piedāvā 10 idejas, kā "noķert" svētku atmosfēru, bet visa "Rīgas svētku" programma atrodama to oficiālajā mājaslapā.

Kā ziņots, svētku dienās 18. un 19. augustā Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas.

'Zelta kāzas Odesā' akordeona mūzikas skaņās



Lai gan svētkus svin Rīga, aicinām izbaudīt koncertu "Zelta kāzas Odesā", kurā uzstāsies instrumentālie akordeonistu ansambļi "Excelsus" un "L'Chaim".

Koncertā skanēs no karstasinīgiem tango līdz smeldzīgām un jautrām ebreju melodijām, no Latgales klasiķa Jāņa Ivanova pastorālajiem motīviem līdz grupas ABBA disko ritmiem, no mūziklu klasikas līdz roka hitiem un spāņu ugunīgajiem ritmiem, no franču valšiem un krievu romancēm līdz latgaliešu polkām.

Koncerts Rīgas svētku programmā notiks 18. augustā pulksten 18.00 kinoteātrī "Splendid Palace". Ieejas biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Rīgas vēsture Kino muzeja materiālos

Foto: Agnese Zeltiņa

Mazliet vairoties no svētku burzmas, tomēr joprojām paliekot Vecrīgā, īpaši programmu iespējams baudīt Rīgas Kino muzejā, kas piedāvas "ceļojumu" pagātnē. Pasākums notiks 17., 18., un 19. augustā no pulksten 11.00 līdz 18.00 Rīgas Kino muzejā, Peitavas ielā 10 (ieeja no Alksnāja ielas).

Apmeklētājiem būs sagatavota īpaša programma, akcentējot Rīgu kino materiālos no Latvijas rašanās laika un pirmās dekādes, laika posmā no 1917. līdz 1930. gadam. Šis ceļojums notiks Rīgas Kino muzejā telpās, kur tiks radīta tā laika kinoteātru atmosfēra un izrādītas kinohronikas, dokumentālās filmas, inscenētās filmas un citi materiāli, kuros redzama Rīga apmēram pirms simts gadiem.

Kino materiālu izrādīšanu papildinās programma bērniem un improvizācijas teātra izrādes.

Imanta Kalniņa dziesmas Grīziņkalnā

Foto: Publicitātes foto

Svētku pasākumi norisināsies ne tikai Rīgas centrā, bet arī apkaimēs. Viens no tādiem gaidāms Grīziņkalnā, kur 17. augustā no pulksten 19.00 līdz 22.00 skanēs komponista Imanta Kalniņa dziesmas. Koncerta vieta izvēlēta, jo savulaik Zvaigžņu ielā atradās Kalniņu ģimenes mājvieta.

Grīziņkalnā komponista Imanta Kalniņa dziesmas dziedās Austras Pumpures audzēkņi un darba turpinātāji jeb Austrasbērni – Ieva Akuratere, Arnis Miltiņš, Kristīne Sudmale-Locika, Kristaps Sudmalis, Uldis Ozols, Silvija Silava, Anta Eņģele, Inta Pauļuka, Andris Mičulis un citi. Pasākuma īpašie viesi – Ainars Mielavs un Aigars Voitišķis. Vakara noslēgumā klātesošos priecēs Marts Kristiāns Kalniņš un grupa "Autobuss debesīs". Dziesmu vakaru vadīs un arī sev tuvās Imanta Kalniņa dziesmas dziedās dziesminieks Goran Gora.

Latgales sirsnība Rīgā

Foto: Vitālijs Vinogradovs

Rīgas svētku programmā īpašs notikums būs Latgales diena, kas notiks Jēkaba laukumā 18. augustā no pulksten 11.00 līdz 19.00.

Latgales dienā Rīgā jau tradicionāli ikvienu gaida Latgales Tematisko ciemu programma ar ceļojošo tirgu, amatnieku meistardarbnīcām, jautru mūziku un dejām. Latgales tirgū varēs iegādāt ēdamus pašdarinātus labumus no Latgales ciemiem, tradicionālo Latgales keramiku, pinumus, izšuvumus, baudīt zupu no lielā saimes katla un papildus tam visam viesmīlīgu un omulīgu gaisotni.

Jēkaba laukumā varēs vērot gan podnieku darbošanos ar mālu, audēju aušanu stellēs, gan kalēja kalšanu kalvē. Tirgus atraktivitāti ik pa laikam spilgtinās latgaļu sarunvalodas, tautas deju un mūzikas klātbūtne. Vienlaikus Rīgas svētku apmeklētāji varēs iepazīties ar tūrisma iespējām Latgalē.

Līdzīga novadu pasākumu programma 18. augustā gaidāma arī Esplanādē, kur satiksies Sēlija, Vidzeme un Kurzeme. Apmeklētājus priecēs pašdarbības kolektīvi, novadu radošo daudzveidību prezentēs amatnieki un mājražotāji, ikvienam interesentam būs pieejama plaša informācija par tūrisma un izklaides iespējām.

Ceļojums laikā uz visu nedēļas nogali

Foto: LETA

Rīgas svētku laikā daudzveidīgas svētku programma norisināsies Vērmanes dārzā, kur, ja vien būs tāda vēlēšanās, varēs uzkavēties kaut visu nedēļas nogali.

Rīgas svētku laikā Vērmanes dārzs pārtaps interaktīvā brīvdabas izrādē "Sapņu dārzs – Rīgas Latviešu biedrībai 150", kļūstot par vietu, kur 21. gadsimts satiekas ar 19. un 20. gadsimtu.

17. augustā – piektdienas vakarā, notiks svētku atklāšana uz Lielās Vērmanes dārza skatuves kā svētku pārsteigums būs Rīgas Latviešu biedrības Jubilejas kamerorķestris simfoniskās mūzikas koncertā "Laikmets un Mūzika".

18. un 19. augustā Vērmanes dārzā 10 svētku laukumos atdzīvosies Rīgas Latviešu biedrības pirmssākumu noskaņa, savijoties ar biedrības šodienas darbību un personībām. Svētku viesi varēs sastapt biedrības runasvīrus, klausīties dzejas lasījumus un koncertus, piedalīties mākslinieku darbnīcās, iejusties Rīgas Latviešu biedrības saviesīgo vakaru atmosfērā, kopā ar
"danču vadoni" sekot vēsturiskajiem "RLB Balles un danču likumiem", vērot modes skati, teātra ainas, apskatīt izstādi un kopā ar bērniem darboties Bērnu laukuma izzinošās un radošās norisēs. Noskaņā palīdzēs iejusties parkā izvietotajos ekrānos redzamie kino kadri ar 20. gadsimta sākuma Rīgas vēstures mirkļiem.

Savukārt Vērmanes dārza estrādē ar koncertprogrammām priecēs labākie Rīgas Latviešu biedrības tautas mākslas kolektīvi un komisijas, kā arī RLB sadarbības partneri.

18. un 19. augustā Rīgas Latviešu biedrības nams Merķeļa ielā 13 būs atvērts un apmeklētājiem tiks piedāvātas īpaši organizētas ekskursijas.

Radošais Centrāltirgus (būs arī burgeri)

Foto: F64

Savu artavu svētku atmosfērā ieguldīs arī pilsētas vēders – Rīgas Centrāltirgus, kur 18. augustā no pulksten 11.00 līdz 16.00 Nēģu laukumā norisināsies īpaši svētkiem veltīts pasākums. Tirgus apmeklētāji savu radošumu varēs apliecināt vairākās radošajās darbnīcās, darinot produktus tekstilā, gatavojot individualizētus auduma iepirkumu maisiņus, kā arī apgleznojot burciņas ziemas gardumu konservēšanai.

Par muzikālo noformējumu un atmosfēru parūpēsies akordeonists Arkādijs Zimovs. Uzstāsies duets – Daiga Petkeviča un Normunds Jakušonoks, bet pasākumu vadīs Normunds Bērzs.

Kā jau tirgū, būs ne tikai radošas un izklaidējošas aktivitātes. Līdzās radošajām darbnīcām darbosies "Grilētāju brālība", kura tirgus apmeklētājiem piedāvās iespēju vērot grilēšanas un BBQ entuziastu komandu sacensības. Savukārt "Grila skolā" bērni un jaunieši varēs pagatavot burgerus profesionāļu uzraudzībā. "Grilētāju Brālības" pārstāvji interesentus iepazīstinās ar jaunāko grilēšanas un BBQ tehniku un aprīkojumu, kā arī dos padomus, kas noteikti noderēs jau nākamajās grilēšanas reizēs.

Rīgas Doms ver durvis bērniem

Foto: DELFI

Arī šogad Rīgas Doma baznīca Rīgas svētku laikā vērs durvis mazajiem apmeklētājiem, lai bērni kopā ar vecākiem aktīvā un radošā veidā iepazītos ar Rīgas Domu – kultūras, vēstures un kristīgo vērtību nesēju. Pasākums notiks 18. augustā no pulksten 11.00 līdz 15.00.

Dažāda vecuma bērnus būs aicināti caur mūziku, mākslu un spēli gūt pozitīvās vērtībās balstītu pieredzi. Prasmīgu meistaru vadībā bērni gleznos, veidos vitrāžas, māla ciļņus, mācīsies senatnes gudrības – kā pareizi "siet" ķieģeļus, izmēģinās dažādus mūzikas instrumentus, radīs tērpus un rotas un Piedzīvojumu takās meklēs Doma noslēpumus.

Tradicionālie 'Dziesmu tilti' Stacijas laukumā

Foto: Publicitātes foto

"Dziesmu tilti" jau kļuvuši par tradīciju Rīgas pilsētas svētku laikā. Tie koncerti, kuros trīs dienu garumā vairāku desmitu māksliniecisko vienību un solistu veidota koncertprogramma izskan uz brīvdabas skatuves "Origo Summer Stage" Stacijas laukumā.

17. augusta "Dziesmu tilti" koncertā klausītāji dzirdēs VEF Kultūras pils vijolnieku ansambli "Kantilēna", Kultūras un atpūtas centra "Imanta" vīru vokālo kvartetus "Harmonija Rīgai", kurš nupat atgriezies no "Hajkutter festival og regatta" Dānijā, koncertprogrammu "Tornī pulkstens skaita mirkļus…" ar Marta Kristiāna Kalniņa, Kristiānas Stirānes un Līvas Kalniņas piedalīšanos un populāru deju melodiju programmu "Retro ritmos" VEF Kultūras pils tautas instrumentu orķestra "Sadko" sniegumā. Koncertu noslēgs folkmūzikas grupa no Čīles "Montemar".

18. augusta koncertā "dziesmu tiltus" cels Rīgas pilsētā dzīvojošo tautību nacionālo biedrību mākslinieciskie kolektīvi – vokālie un deju ansambļi, orķestri un solisti. Skanēs dziesmas latviešu, lietuviešu, krievu, ukraiņu, ebreju, baltkrievu, vācu, poļu, azerbaidžāņu, jakutu un citās valodās. Koncerta apmeklētāji varēs iesaistīties viktorīnu jautājumu minēšanā, sadziedāties ar ansambļiem, kā arī izkustināt kājas tautas deju un tango ritmos. Deju ansamblis "Zadorinka", "Ivuška", vokālie ansambļi "Putni", "Dņipro", "Dušečka", "Harmonika", dziesmu un deju ansamblis "Kriviči", koncerta īpašie viesi ir projektS "Eastern Duo" dziedātāja Leila Alijeva kopā ar ģitāristu Viesturu Melderi, Rīgas Danču klubs, un citi.

19. augusta "Dziesmu tiltu" koncerts rosinās sportisku gaisotni ar romantiskām un dinamiskām mūzikas programmām, aicinot klausītājus iekļauties Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles volejbolā noskaņā. Koncertu iesāks Čīles folkgrupa "Montemar", to turpinās jaunais ģitāras virtuozs, pasaules apceļotājs Reinis Jaunais, papildinās Raimonda Macata projekta "Inversija-85" programma "Zvaigznes krīt augšup" ar Iras Kraujas un Uģa Rozes piedalīšanos, līdz stafetes kociņu pārņems īpašie viesi no Igaunijas – grupas "Justament", "Genka & Paul Oja", "Olavi Oterpalu Band", "Olavi Kõrre Volleyball Band", "Tallinn Technical University Choir", kuri muzicēs, iesildot volejbola fanus no Igaunijas.

Pilsētas festivāls 'Piena svētki' svin 10. jubileju

Foto: Publicitātes foto

Pilsētas festivāls "Piena svētki" šogad norisināsies jau desmito reizi, šoreiz notiekot Fon Stricka villā, klubā "Piens" un tā apkaimē. Pasākums apmeklētājus gaidīs svētdien, 19. augustā no pulksten 12.00 līdz pusnaktij.

Festivāla programma arī šogad tradicionāli sastāvēs no četriem blokiem: mūzikas, teātra izrādēm bērniem un pieaugušajiem, laikmetīgā cirka izrādēm un dizaina tirdziņa ar meistardarbnīcām.
Šogad "Piena svētkos" varēs dzirdēt Vladislava Nastavševa un grupas "Ezeri" "Lēnās dejas", Domenique Dumont, Raimondu Tigulu, Jāņa Šipkēvica dziesmu izrādi "Zenīts", varēsiet vērot Jāņa Znotiņa un aktrises Lauras Siliņas izrādi bērniem un vecākiem "Vafeļu sirdis", kā arī Spāņu dejas kompānijas HURyCAN laikmetīgās dejas izrādi "Asuelto".

Pasākuma teritorijā darbosies arī kafejnīca "Piens". Atvērta būs "Valdemāra pasāža", tai piederošais pagalms, vēsturiskā fon Stricka villa, pilsētas parks Palīdzības ielā, kā arī Aristīda Briāna ielas posms no Miera ielas līdz Palīdzības ielai.

Pasākuma teritorijā radošās darbnīcas, dizaina tirdziņš, brīvdabas kafejnīcas. Ieeja bez maksas.

Galvenā satikšanās vieta – 11. novembra krastmala

Foto: F64

11. novembra krastmala Latvijas simtgades noskaņā kļūs par galveno satikšanās vietu, kur norisināsies centrālie Rīgas svētku pasākumi.

Sestdien, 18. augustā no pulksten 13.00 līdz 23.15 rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti uz Rīgas svētku centrālo pasākumu 11. novembra krastmalā – "Uz Rīgu!"

Pulksten 13.00 svētkus ievadīs lidostas tehnikas parāde, kurai sekos Latvijā pazīstamu mākslinieku priekšnesumi: 14.00 uz skatuves kāps hiphopa izpildītājs Ozols, pulksten 15.00 muzicēs jaunā folka grupa "Jauno Jāņu orķestris". Programmas turpinājumā, pulksten 16.00 uz centrālās skatuves kāps etnoroka grupa Laimas Muzykanti", pulksten 16.50 notiks motociklistu sacensību "Rīgas kauss 2018" uzvarētāja apbalvošana, bet tūlīt pēc tam, pulksten 17.00 klausītājus priecēs Ivo Fomins. Svētku programmu ar saviem priekšnesumiem kuplinās arī Rīgas draugi no ārvalstīm – pulksten 14.40 un 16.40 svētku apmeklētājus priecēs Taipejas jauniešu tautas sporta grupa no Taivānas, bet pulksten 15.40 un 19:40 būs ielu teātra "V.O.S.A. Theatre" (Prāga, Čehija) uzstāšanos.

Pulksten 18.00 uzstāsies bundzinieku grupa "Tago" no Korejas Republikas un folkmūzikas grupa "Montemar" no Čīles. Vakara programmas turpinājumā uz Rīgas svētku centrālās skatuves kāps pārstāvji no abām mūsu kaimiņvalstīm – pulksten 19.00 muzicēs grupa "Svjata Vatra" no Igaunijas, bet pulksten 20.00 uzstāsies "Daddy Was a Milkman" no Lietuvas.

Ikvienam svētku pasākuma apmeklētājam no pulksten 13.00 līdz 19.00 būs iespēja iesaistīties gleznošanas darbnīcā un mākslinieces Elitas Patmalnieces vadībā izkrāsot īpaši svētkiem izgatavotu vides objektu – "Uz Rīgu!".

Visu pasākuma laiku Akmens tilta pusē notiks Amatnieku darinājumu tirdziņš.

Vakara kulminācijā pulksten 21.00 – lielkoncertā "Labvakar, Rīga! Labvakar, Latvija!" diriģenta Romāna Vanaga vadībā uz skatuves satiksies un Baltijas valstu likteņdziesmas izdziedās Ginta Krievkalna, Zigfrīds Muktupāvels, Daumants Kalniņš, Ivo Linna un Mārja-Līsa Ilusa (Igaunija), Aļģirdas Šuminsks (Lietuva) un grupa "Big Al & The Jokers", Aija Andrejeva, Alex, Māra Upmane-Holšteine, Goran Gora, Kristīne Kārkle-Kalniņa, Marts Kristiāns Kalniņš. Muzicēs Rīgas kamerkoris "Ave Sol", instrumentālā grupa Kristapa Krievkalna vadībā un svētku orķestris. Koncertā piedalīsies komponisti Jānis Lūsēns, Uldis Marhilēvičs, un Mārtiņš Brauns.

Koncerts noslēgsies ar krāšņu svētku uguņošanu plkst. 23.00.

Pasākuma vadītāji – Latvijas novadu pārstāvji: Dailes teātra aktieris Niklāvs Kurpnieks (Zemgale), Liepājas teātra aktrise Karīna Tatarinova (Kurzeme), Daugavpils teātra aktrise Maija Korkliša (Latgale). Muzikālais noformējums - DJ [Ex] da Bass, režisors – Kārlis Anitens, scenogrāfs – Kristaps Skulte, video mākslinieki – Māris Mīlgrāvis un Rihards Gēcis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!