Kāda "Prāta vētrai" ir saistība ar vācu rakstnieku Ginteru Grasu un viņa pasalslaveno romānu "Skārda bungas", uz kuru atsauce ir nepārprotama jaunākā grupas albuma nosaukumā. "Prāta vētras" dalībnieki intervija "Delfi TV ar Jāni Domburu" stāsta, ka albums nav radies ļoti ciešā sasaistē ar Grasa romānu, tomēr nosaukums radies, atminoties pasaulslaveno literatūras darbu, turklāt zināmas iekšējās pasaules līdzības ar romāna galveno varoni Oskaru ir arī bundziniekam Kasparam Rogam.

Nobela prēmijas laureāta Gintera Grasa romānā tiek aprakstītas tēmas, kas neparādās grupas "Prāta vētra" jaunākajā albumā. Grasa romāna galvenais tēls Oskars savā trešajā dzimšanas dienā izlemj pārstāt augt. Vecāku nāves vajāts un savas skārdu bungas vadīts, viņš atminās savas neparastās dzīves notikumus – no laika nacistiskajā Vācijā līdz viņa anarhiskajām dēkām pēc kara.

"Tur ir interesants moments. Radot tekstu, šī rindiņa par zēnu, kas sit skārda bungas, neradās tik ciešā sasaistē ar romānu. Kaut gan es esmu lasījis grāmatu," stāsta grupas solists Renārs Kaupers. "Tas saistāms tīri ar šo tēlu, šo puiku, ar mums pašiem," saka mūziķis.

Šī nav pirmā reize grupas vēsturē, kad dziesmā ir atsauce uz "Skārda bungām." "Prāta vētras" 2005. gada albuma "Četri krasti" dziesma "Tin Drums" arī nākusi no Gintera Grasa. Tagad tā nākot kā tāda atbalss.

Kaut arī albumā runa nav par revolucionāru zēnu, kurš apdauza kādas pasaules netaisnības, bundzinieks Kaspars Roga min, ka viņa iekšējā pasaulē tāds mīt gan. "Es vienmēr esmu bijis radikālākais grupas dalībnieks, kuram vienmēr ir gribējies kaut ko stumt. Mēs taču nevaram stāvēt uz vietas. Un es to ļoti akūti izjūtu sevī, tieksmi pēc izplešanās," viņš skaidro.

"Kaspars ir malacis. Kaspars patiešām kaut kādā ziņā kopš 2000. gadiem ir tāds izteiktākais bungu sitējs un karoga nesējs, kurš ir izveidojies to "Prāta vētru", kas ir šobrīd. Nešaubīgs ir mūsu visu ieguldījums, muzikalitāte, menedžmenta nopelns ir milzīgs, bet Kaspars ir tas, kurš visu laiku to latiņu… (ceļ)," savu grupas biedru raksturo Kaupers.

Jau ziņots, ka "Prāta vētra" savu šīs vasaras turneju uzsāks 21. jūlijā ar koncertu dzimtajā Jelgavā. Turpmākie koncerti gaidāmi 28. jūlijā Valmierā, 3. augustā Ventspilī, 11. augustā Daugavpilī un 17. augustā Rīgā.

Visu grupas "Prāta vētra" interviju ar Jāni Domburu skaties šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!