Viens no XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku programmas spilgtākajiem pasākumiem 7. jūlijā norisinājās Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kur pavisam īstas latgaliešu kāzās piedzīvoja Zanda un Kristaps – pāris, kuri bija nolēmuši apprecēties pa īstam tieši Dziesmu svētku laikā. Zandas un Kristapa precībām tiešraidē varēja sekot līdzi viedtelevīzijā "LMT Straume".

Brīvdabas muzeja Latgales sētā tiks svinēta abu mīlētāju savienība. Bija gan svōti un "čigāni", gan apdziedāšana, pogosta mešana, mičošana un citas latgaliešu kāzu tradīcijas. Vispirms līgavainim tika piedāvātas vairākas viltus līgavas, tomēr viņš palika pie savas izredzētās un kāzas turpinājās īsteni latgaliskā garā, gan ar mielošastu, gan dažādām rotaļām un izdarībām.

Precību noskaņa Folkloras dienā valdīja visā Brīvdabas muzejā – Vidzemes sētā bija līgavas lūkošana, Zemgales sētā notika precības, bet Kurzemes sētā tika izspēlēts teatralizēts uzvedums Suitu kāzas.

Jau ziņots, ka XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki norisināsies Latvijas valsts simtgades svinību zīmē no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!