Simtgades Dziesmu svētku atklāšanas koncerta emocionālā virsotne bija Renāra Kaupera un grupas "Prāta vētra" radītās "Mana dziesma" atskaņojums. Par to kā saglabājusies Dziesmu svētku esence un kā ik reiz kāpj kamols kaklā, izpildot "Mana dziesma", intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" stāsta Renārs Kaupers.

"Mana dziesma" tika radīta 2005. gada jauniešu Dziesmu svētkiem, kā daļa no triloģijas, no 15 minūšu cikla – "Par mezgliem", "Gavilēt" un "Mana dziesma". Toreiz tāda plāna nav bijis, ka pēc 13 gadiem tā jau būs kā jauna Dziesmu un deju svētku himna.

"Vakar Skonto stadionā mans aizkustinājums bija milzīgs. Man jau tā vienmēr ir grūti tikt līdz galam šajā dziesmā. Kamoliņš kaklā sakāpj," sarunā ar Jāni Domburu saka Kaupers, bet viņa grupas biedri piebilst, ka tā ir ne tikai šajā dziesmā. "Jā, es esmu vājš uz dažām dziesmām," smejas mūziķis.

Par Dziesmu svētku kodu un esenci Kaupers saka, ka visi jau tāpat zina atbildi. Dziedātājs atsaucas uz Imantu Ziedoni, kurš reiz esot izmantojis iespēju ielavīties Dziesmu svētku kopkora vidū, un sajutis milzu "enerģijas ķīseli". Dziesmu svētku atklāšanas koncertā grupa to sajutusi uz savas ādas.

"Manuprāt, Dziesmu svētki ir viens no mūsu tautas atslēgas punktiem. Tie četri, pieci gadi, kad visi reāli satiekas… Jau gājienā varēja izjust šo enerģiju, šo prieku. Visi ir sabraukuši no malu malām, ieraudzījuši viens otru, skaisti sapucējušies tautastērpos, sagatavojušies, izgājuši skates…," ar iespaidiem dalās Kaupers.

"Pasaule mainās un mēs tai līdzi. Jautājums nav vairs par ādas krāsu, bet to, kādā valodā runā tava sirds." Tas ir citāts no grupas jaunākā albuma. Vai grupa jūt, kā šai laikā, kopš Dziesmu svētku repertuārā ir ienākusi "Mana dziesma", mainījušies svētki?

"Jā, mazliet mainās ādas krāsas un varbūt kāds akcents parādās, bet kopējā sajūta no tiem laikiem, kad mēs braucām uz Dziesmu svētkiem kā skolēni, ir saglabājusi savu esenci," saka Renārs Kaupers.

Atgādinām , ka "Prāta vētra" šā gada Dziesmu un deju svētku atklāšanā piedalījās, gan svētku gājienā, gan īpašajā, dalībniekiem domātajā koncertā. Gājienā laikā grupa sveica savas dzimtā Jelgavas kolektīvus, bet atklāšanas koncertā "Mana dziesma" kļuva par tā kulmināciju.

Jau ziņots, ka "Prāta vētras" "Skārda bungu tūre" sāksies 21. jūlijā Jelgavā. Tā norisināsies turpināsies Valmierā (28. jūlijā), Ventspilī (3. augustā), Daugavpilī (11. augustā) ar noslēgumu Rīgā, Mežaparka Lielajā estrādē (17. augustā). Savu dalību turnejas koncertos kā īpašie viesi ir apstiprinājuši jaunās latviešu grupas "Sudden Lights" puiši, kurus plašāka publika pamanīja šī gada "Supernovas" konkursā.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties www.ekase.lv, t/c "Spice" informācijas centrā un pilsētu kultūras namu kasēs.

Pilna garuma interviju raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!