Foto: AFP/Scanpix/LETA

Londonā, Viktorijas un Alberta muzejā, no 16. jūnija līdz 4. novembrim būs apskatāma apjomīga meksikāņu gleznotājas Frīdas Kalo personīgo mantu izstāde "Frīda Kalo: radīt sevi pašai" ("Frida Kahlo: Making Her Self Up"), ziņo aģentūra "Reuters".

Pirmo reizi vēsturē mākslinieces personīgās mantas tiks izstādītas ārpus Meksikas. Izstādē būs apskatāms vairāk nekā 200 mantu no Zilās mājas, kurā viņa dzīvoja kopā ar savu vīru, meksikāņu gleznotāju Djego Rivjeru.

Izstādē apskatāmās mantas pēc Kalo nāves 1954. gadā vairāk nekā 50 gadu bija paslēptas Zilajā mājā, kas 2004. gadā tika pārveidota par muzeju. Starp tām ir viņai tik raksturīgie krāsaini izšūtie tērpi, rotaslietas, kājas protēze un kosmētika, piemēram, uzacu zīmulis, ar kuru viņa mēdza izcelt savas kopā saaugušās uzacis.

"Mēs Frīdu redzam ne tikai kā personu un mākslinieci, bet arī kā sievieti," atklāj izstādes līdzkuratore Sirse Henestrosa. "Pirmo reizi personīgi es "satiku" Frīdu Kalo, kad "gāju cauri" viņas arhīvam un uzgāju sievieti, kurai patika smaržas, krāšņi ģērbties, kura neļāva trūkumiem definēt savu būtību, bet gan definēja sevi pati."

Kalo bērnībā slimoja ar poliomielītu, kā rezultātā viena viņas kāja bija vājāka. Savukārt 18 gadu vecumā viņa cieta autobusa avārijā, kurā viņa lauza mugurkaulu, bet pēc tam viņai tika amputēta kāja.

Kopā ar izstādē eksponētajām mantām būs apskatāmas arīdzan fotogrāfijas, kurās Frīda Kalo šīs lietas nēsā vai lieto.

"Mēs vēlējāmies izveidot saikni starp viņas mākslu un tērpiem, jo pārsvarā viņa radīja pašportretus, kuros nēsāja meksikāņu apģērbu," atklāj Henestrosa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!