Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 21. jūnijā, pulksten 19.00, Lielajā ģildē Eiropas turnejas ietvaros uzstāsies Kalifornijas jauniešu simfoniskais orķestris diriģenta Leo Eilara vadībā. Koncertā viņiem pievienosies jaunais un talantīgais pianists Pārkers van Ostrands (Parker Van Ostrand) no ASV, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāju pārstāvis Mārtiņsš Pučka.

Koncertam Rīgā Kalifornijas jauniešu simfoniskais orķestris sagatavojis krāšņu programmu ar Leonarda Bernsteina uvertīru "Kandids", Ārona Koplenda baleta svītu "Billy the Kid" un Antonīna Dvoržāka "Karnevāla uvertīru". Savukārt jaunā pianista Pārkera van Ostranda talants izpaudīsies amerikāņu komponista Džordža Geršvina "Koncertā klavierēm Fa mažorā".

Neskatoties uz jau starptautiski iegūto atpazīstamību, jaunais pianiasts Pārkers van Ostrands mācās vēl tikai Sakramento MakKlačijas vidusskolas 9. klasē, ASV. Klavierspēli sācis apgūt četru gadu vecumā, un jau pēc gada, pateicoties uzvarai AADGT konkursā, sniedzis priekšnesumu prestižajā Kārnegija zālē, Ņujorkā. Ar koncertiem šajā zālē atgriezies vēl vairākkārt, kā arī viesojoties arī uz citām prestižām koncertzāļu skatuvēm ASV, Singapūrā un Japānā. Uzvarot klavierkoncertu konkursā, guvis iespējas sadarboties ar Mersedas Simfonisko orķestri, Centrālās ielejas Jauniešu simfonisko orķestri un Kalifornijas Jauniešu orķestri. 2017. gadā viņu sadarboties aicinājis arī Parnasas Simfoniskais orķestris. Starp jaunākajiem sasniegumiem jāmin pirmā vieta 2017. gada MTAC klavierkoncertu konkursā, Klusā okeāna Mūzikas konkursā un ASV konkursā "Jaunā zvaigzne".

Foto: Publicitātes foto

Kalifornijas jauniešu orķestris šobrīd noslēdz savu 66. koncertsezonu. Pastāvēšanas laikā orķestris iemantojis reputāciju kā viens no izcilākajiem ASV jauniešu orķestriem. 1963. gadā orķestris kļuvis par pirmo ASV jauniešu orķestri, kurš devies ārvalstu koncerttūrē, atsaucoties uzaicinājumam apmeklēt Japānu. Sākotnēji kolektīvs dibināts kā klasisks simfoniskais sastāvs, taču pēdējo gadu laikā ievērojami audzis, šobrīd piedāvājot astoņas programmas visiem simfoniskajiem instrumentiem. Daudzo kolektīva saņemto apbalvojumu starpā jāmin 1. vieta starptautiskajā jaunatnes un mūzikas festivālā Vīnē 1994. gadā. Šī Eiropas koncerttūre ir orķestra pirmā vizīte Baltijas valstīs, bet kopumā 22. starptautiskā koncertturneja kolektīva vēsturē.

Leo Eilars ir Kalifornijas jauniešu simfoniskā orķestra diriģents un mākslinieciskais vadītājs jau 28 gadus. Viņš diriģē un docē arī Kalifornijas Štata universitātē Sakramento. Leo Eilars ir pieprasīts viesdiriģents Eiropā un Āzijā - viņš vadījis dažādu kolektīvu priekšnesumus prestižos mūzikas festivālos Japānā, Austrijā, Francijā un Austrālijā. Kā viesdiriģents bieži sadarbojas arī ar Sanhosē Simfonisko orķestri. Viņš ir starptautiski pazīstams arī kā komponists, kura darbi atskaņoti visos kontinentos, cita starpā arī prestižajās Kārnegija un Vigmora zālēs. Viņa "Deju svītu trompetei un stīgu orķestrim" ieskaņojis Sietlas Simfoniskais orķestris, savukārt "Rapsodija orķestrim" (1994) nominēta Pulicera balvai.

Ieeja koncertā būs bez maksas, ar ielūgumiem, kurus iespējams saņemt visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!