Trešdien, 16. maijā, kinoteātros visā Latvijā pirmizrādi piedzīvos viena no simtgades filmām – dokumentālā drāma "Baltu ciltis". Sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju piedāvājam filmas video stāstu – intervijas ar režisoru Raiti Ābeli, operatoru Mārci Ābeli, aktieri Kasparu Aniņu un filmas vēsturiskajiem rekonstrukoriem Guntu un Juri Deģiem par filmas tapšanas procesu un katra lomu tās veidošanā.

Filma ir trīs brāļu Ābeļu kopdarbs. Raitis un Lauris Ābeles uzņēmās režisoru lomu, savukārt Mārcis Ābele ir filmas operators. Raitis Ābele intervijā neslēpj, ka darbs filmēšanas laukumā bija arī izaicinošs, piemēram, brāļa Mārča uzdevums bija ne vien realizēt abu pārējo brāļu radošās ieceres, bet arī rūpēties par tehnisko nodrošinājumu.

Aktieris Kaspars Aniņš, kurš filmā tēlo galveno varoni – tirgotāju Larsu – atklāj, ka scenārijā nav iekļauti noteikti dialogi – visa pamatā ir darbības, kas piešķir lielāku brīvību filmēšanas laukumā. Tomēr, lai pilnvērtīgi iejustos lomā, režisori aktieriem lika pārnakšņot filmas vajadzībām mežā uzbūvētā koka ciematā, par gultasvietu izmantojot vien žagaru lāviņu.

Izvēloties filmēšanas vietu, tika ņemti vērā vairāki faktori, tostarp vietas kinematogrāfiskā pievilcība un brīvība no cilvēka iejaukšanās rezultātā radītām sekām. Operators Mārcis Ābele uzsver, ka visām filmēšanas lokācijām bija jābūt iespējami autentiskām un atklāj, ka dažas no izvēlētajām vietām iepazinis jau iepriekš, piemēram, dodoties makšķerēt vai ar vietējo iedzīvotāju starpniecību. Operatora darbu aizraujošu padarīja arī dažādas laikapstākļu izmaiņas, un pat negaidīti uzsnigušais sniegs kalpoja kā lielisks iecerētā kino kadra papildinājums.

Lai rūpētos par autentiskuma ievērošanu filmā, darbam tika pieaicināti arī vēstures rekonstruktori Gunta un Juris Deģi. Uzmanība tika pievērsta ikvienam filmā izmantotajam elementam, kas varētu parādīties kadrā, sākot ar aktieru drēbēm, beidzot pat ar traukiem. G. Deģei pat bija iespēja izmēģināt sevi aktrises darbā, filmēšanas vajadzībām iejūtoties dažādos tēlos.

Filma "Baltu ciltis" vēsta par 13. gadsimta baltu tautām, kas vēlāk izveidoja latviešu nāciju. Filmas galvenais varonis, tirgotājs Larss no Gotlandes, apceļo zemes, ko apdzīvo kurši, latgaļi, sēļi, zemgaļi, prūši, jātvingi, galindi, augštaiši, žemaiši un prūši, iepazīstot šī reģiona kultūras specifiku, un skatītājam sniedzot ieskatu mūsu senču dzīvē – ko viņi darīja, kā viņi dzīvoja, kam ticēja un kas viņus darīja spēcīgus.

Dokumentālās drāmas "Baltu ciltis" video stāsts skatāms arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē "LMT Straume" un internetā. Skatītāji aicināti iesaistīties "Twitter" diskusijās, lietojot tēmturi #LMTstraume un #LV100.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!