Foto: LETA

Zviedrijas kroņprincese Viktorija un princis Daniels, kuri piektdien, 27. aprīlī, ieradās vizītē Latvijā, apmeklēja arī Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, kurā notika slēgtā izstādes "Pārnēsājamās ainavas" atklāšana. Izstādi veidojis Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, tā ir veltījums latviešu trimdas māksliniekiem.

Atklāšanā klāt bija kultūras ministre Dace Melbārde, LNMM direktore Māra Lāce, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese, bijušas Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi un citas amatpersonas, kā arī izstādes tapšanā iesaistītie mākslinieki.

"Pārnēsājamās ainavas", kas notiek Latvijas valsts simtgades programmā, pievēršas Latvijas mākslinieku trimdas un emigrācijas stāstiem, ievietojot tos plašākā 20. gadsimta mākslas norišu, migrācijas un globalizācijas kontekstā. Aplūkojot tādus Latvijas diasporas centrus kā Parīze, Ņujorka, Monreāla, Rietumberlīne un Gotlande, izstāde ir mēģinājums kopīgā tīklā savienot individuālus migrācijas ceļus un radīt dzīvu izpratni par šā brīža situāciju, kas lielā mērā balstīta vēsturiskās norisēs.

Izstādes publiskā atklāšana notiks sestdien, 28. aprīlī, kad visas dienas garumā būs iespēja doties ekskursijās ar kuratoriem, klausīties mākslinieku lekcijas, vērot performances, bet dienas noslēgumā filozofs un pasaules mūzikas dīdžejs Ilmārs Šlāpins uzstāsies ar mūziku no izstādē aplūkotajām pasaules vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!