Foto: F64
Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sestdien, 28. aprīlī, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ar plašu publisko programmu atklās valsts simtgadei veltītu izstādi "Pārnēsājamās ainavas".

Izstādes atklāšanā būs iespēja doties ekskursijās ar kuratoriem, klausīties mākslinieku lekcijas, vērot performances, bet dienas noslēgumā filozofs un pasaules mūzikas dīdžejs Ilmārs Šlāpins uzstāsies ar mūziku no izstādē aplūkotajām pasaules vietām.

Izstādes atklāšanas programma LNMM Lielajā izstāžu zālē:

Pulksten 11.00: Kuratoru ekskursijas latviešu un angļu valodās;

Pulksten 12.30: Performance Fluxus Nano Opera "Mājās/Nemājās" (Margo Zālīte, Jans Jakubs Monovids, Juris Āzers, komponists: Dariušs Pšibiļskis);

Pulksten 13.00: Žaņa Valdheima pētnieku Yves Yeanson un Raimond Guy lekcija par mākslinieku Žani Valdheimu un Marcos Lutyens prezentācija un ekskursija viņa instalācijā "The Garden of Forking Paths" izstādē (angļu valodā);

Pulksten 15.00-17.00: Ilmārs Šlāpins ar mūziku no Gotlandes, Berlīnes, Ņujorkas, Monreālas, Parīzes un Latvijas;

Pulksten 16.00: Performance Fluxus Nano Opera "Mājās/Nemājās" (Margo Zālīte, Jans Jakubs Monovids, Juris Āzers, komponists: Dariušs Pšibiļskis).

"Pārnēsājamās ainavas" seko pavedieniem, kas caur dažādām pasaules vietām ved uz vairāku radošu, bieži mazzināmu, Latvijas emigrācijas un trimdas personību un neformālu grupu stāstiem, aplūkojot tos plašākā 20. gadsmita mākslas norišu, migrācijas un globalizācijas kontekstā.

Izstāde pievēršas tādiem latviešu diasporas pieturas punktiem kā Parīze, Ņujorka, Rietumberlīne, Gotlande un Monreāla, kopīgā tīklā iezīmējot individuālus migrācijas ceļus un veidojot dzīvu izpratni par šā brīža situāciju, kas lielā mērā balstīta vēsturiskās norisēs.

Paralēli vēsturiskajiem stāstiem, kas tiks atklāti ar arhīvu, mākslas darbu un artefaktu palīdzību, izstādē piedalās arī šobrīd ārvalstīs dzīvojoši un strādājoši latviešu mākslinieki, kā arī mākslinieki, kas savos darbos pievēršas migrācijas tēmai vai ar savām interpretācijām papildina kādu no izstādes stāstiem.

Izstādes mākslinieki: Valdis Āboliņš, Ieva Balode, Aija Bertrāne, Eugenijus Budris, Daina Dagnija, Raimonds Dunkans, Ieva Epnere, Inga Erdmane, Barbara Gaile, Daiga Grantiņa, Enno Halleks, Miko Hincs & Inga Meldere, Davids Holmerts, Marija Induse-Muceniece, Ingela Johansone, Rolands Kaņeps, Ernests Kļaviņš, Leonards Laganovskis, Markoss Lačenss, Kristina Normane, Maja Tu Perē, Karols Radziševskis, Bita Razavi, Elske Rozenfelde, Andrejs Strokins, Laris Strunke, Niklāvs Strunke, Sergejs Timofejevs ("Orbīta") & Ilva Kļaviņa, Viktors Timofejevs, Žanis Valdheims, Sigurds Vīdzirkste, Artūrs Virtmanis, Margo Zālīte, Aleksandrs Zapoļs & Vladimirs Svetlovs ("Orbīta").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!