Foto: Publicitātes foto
"Arēnā Rīga" šā gada 17., 18. un 19. novembrī varēs noskatīties vērienīgu deju lielizrādi "Abas malas", kas plānota kā viens no Latvijas simtgades svinību kulminācijas notikumiem. Jau šobrīd sākušies iestudējuma mēģinājumi. Uzvedumā piedalīsies ap 450 mākslinieku, kas pārstāv visdažādākos deju žanrus: profesionālo baletu, profesionālo laikmetīgo deju, tautas dejas un mūsdienu deju – sākot no hip hopa līdz sporta dejām.

Kā portālam "Delfi" pavēstīja uzveduma veidotāji, "Abas malas" būs izrāde, kurā satiekas mūzika, deja un mūsdienu tehnoloģijas. Un kopā tiek stāstīts Latvijas, mūsu visu, stāsts. Katrs multimediālās deju izrādes vizuālās izteiksmes elements – horeogrāfija, scenogrāfija, gaismu režija, televīzijas kameru darbs un video projekcijas – tiek veidots kā vienots veselums.

"Tas ir simts gadus sens stāsts par mums pašiem – Latvijas cilvēkiem – un mūsu zemi, kuras dzīslās plūst laika upe Daugava. Tā nav vēstures stunda, bet personīgs pārdzīvojums un iespēja būt par nozīmīgu daļu no lielizrādes "Abas malas"," tā projektu raksturo projekta radošā komanda.
Skatītājs varēs baudīt telpisku ilūziju, ko palīdzēs radīt īpaši veidota 2000 kvadrātmetru liela mākslas projekciju skatuve – šīs izrādes vajadzībām tiek radīta īpaša 360 grādu ekspozīcijas skatuve.

Kopumā lielizrādē piedalīsies Latvijā nebijis profesionālu dejotāju skaits uz vienas skatuves – ap 450 mākslinieki, kas pārstāv visdažādākos deju žanrus: profesionālo baletu, profesionālo laikmetīgo deju, tautas dejas un mūsdienu deju – sākot no hip hopa līdz sporta dejām.

Kopumā "Arēnā Rīga" visus koncertus varēs apmeklēt vairāk nekā 21 000 skatītāju, tāpat tas būs skatāms arī tiešraidē Latvijas Televīzijā.

Uzvedumu veido režisors, mākslinieciskais vadītājs Juris Jonelis, režisors, projekciju, vizuālā video materiāla režisors Roberts Rubīns, režisora, mākslinieciskā vadītāja asistente Kristīne Freiberga. Uzveduma tapšanā piedalās arī scenogrāfs Didzis Jaunzems, libreta autore Rasa Bugavičute-Pēce, par scenogrāfijas uzbūvi un realizāciju atbild Arnis Vatašs.

Uzvedumam mūziku raksta komponisti Andris Sējāns un Reinis Sējāns, uzvedumā piedalīsies Liepājas Simfoniskais orķestris.

Horeogrāfiju uzvedumam veido – Dace Adviljone (tautas dejas), Liene Grava (laikmetīgā deja), Raimonds Martinovs (balets, modernās, sporta dejas). Horeogrāfu asistenti – Gints Baumanis (tautas deja), Reinis Rešetins (laikmetīgā deja), Andris Pudāns (balets, modernās, sporta dejas).

Radošajā komandā darbojas arī multimediju mākslinieks Māris Kalve, tērpu māksliniece Jolanta Rimkute, tērpu mākslinieces asistente Ilze Kaša, animators, mapinga inženieris Vilis Bērziņš, kā arī literārie, mūzikas konsultanti – Raimonds Briedis, Orests Silabriedis.

"Man "Abas malas" ir tas pats, kas Latvijas karogs. Karoga abas malas nav pretnostatītas – tās ir kā viens veselums, un tā vidējā līnija – tie esam mēs paši, mūsu cilvēki, laiks, kas mums ir dots un ceļš. [..] Es gribētu, lai mēs būtu "i viens, i otrs", kā Rainis teica – "i brāļi, i māsas". Tas stāsts ir par mums," stāsta Juris Jonelis, deju lielizrādes režisors un mākslinieciskais vadītājs.

"Stāsts ir ļoti patīkams – par meiteni Madaru, kura savā dzimšanas dienā nonāk pagātnē – brīdī, kad piedzimst Latvija. Viņa iziet cauri visiem Latvijas notikumiem, un beigās saprot, ka viņa mīl dzimteni un saprot, kādām grūtībām cilvēki ir izgājuši cauri, lai mums varētu būt šī brīvība. Tieši tāpēc man šķiet, ka projekts "Abas malas" uzrunās ne tikai vecāko paaudzi, bet tieši jauno paaudzi. Izrāde nav tas pats, kas Dziesmu un deju svētki, projekts ir atšķirīgs un kaut kas ļoti īpašs, jauns. Mums ir fantastiska komanda, mēs visi esam jauni, mums ir vislielākā motivācija sevi pierādīt, godam pārstāvēt mūsu valsti simtgadē. [..] Jā, šis ir unikāls projekts un mums ir iedvesma to īstenot," ir pārliecināts Raimonds Martinovs, baleta horeogrāfs.

Līdz projekta kulminācijai – multimediālai deju izrādei "Arēnā Rīga" 18. novembrī, tiek veidota arī "Abas malas" cilvēkstāstu sērija. Radošā komanda ir sameklējusi, uzrunājusi un iemūžinājusi spilgtākās atmiņas katrā no Latvijas desmitgadēm. Starp cilvēkstāstiem, kuri laika gaitā tiks publicēti "Abas malas" "Facebook" kontā un mājaslapā www.abasmalas.lv, būs, piemēram, Kārļa Ulmaņa komandanta Raimonda Bebra jaunākās meitas Olitas (Jausmas) Ābramas bērnības atmiņas, dzīvojot prezidenta pilī, gan "Helsinki-86" dalībnieka Laura Cekula dēla Ako Kārļa Cekula stāstījums par piedzīvoto pārmaiņu laiku un citi. Tāpat tiek plānots drīzumā uzsākt akciju, kurā katrs iedzīvotājs varēs iesaistīties šajā projektā, pastāstot savu stāstu.

Multimediālā deju lielizrāde Arēnā Rīga notiks 18. un 19. novembrī, tāpat skatītāji aicināti apmeklēt arī lielizrādes ģenerālmēģinājumu - ar publiku, kas notiks 17. novembrī. Biļetes var iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!