Foto: Margarita Germane

Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremonija, ko rīko fonds "Viegli", šogad notiks Liepājā, koncertzālē "Lielais dzintars", šā gada 3. maijā, portālu "Delfi" informē fonda pārstāve Kristīne Tjarve.

Ceremonijā ne tikai cildinās laureātus kādā no piecām apbalvojuma kategorijām, bet būs arī muzikāli priekšnesumi, ko sniegs Liepājas Simfoniskais orķestris un īpašs Liepājas apvienotais koris, ceremonija tiek veidota kā koncertuzvedums.

Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremonija notiks piekto reizi. Šogad tā būs tieši Imanta Ziedoņa 85. dzimšanas dienā, 3. maijā. Katru gadu ceremonija notiek citā Latvijas vietā, šoreiz aicinot uz satikšanos Kurzemē. Imants Ziedonis grāmatā "Kurzemīte" rakstījis: "(..) es iedomāju ceļu, es eju kājām pa Kurzemi, pa redzētiem un pārdzīvotiem laukiem, kamēr sāk pretī nākt ainavas pavisam neredzētas, un es nojaušu, ka eju jau ārā no nomoda un ikdienības. Dokumentālā Kurzeme. Sapņu Kurzeme. Dievzemīte."

"Liepāja pēc savas dabas un enerģētikas šodien ir ļoti "ziedoniska", radoša, uzlādējoša – sava veida ikdienības izvējošanās galamērķis. Liepāja ir vieta, kur aizbraukt un atrast jaunu spēku. Līdzīgi kā Kurzemes daba, lauki un cilvēki savulaik iedvesmoja Ziedoni un dižkoku atbrīvotāju grupas dalībniekus, tā šobrīd Liepāja kā pilsēta ar savām vērtībām, vidi un norisēm turpina iedvesmot. Ziedonis tāpat kā Liepāja ir tādi nepieradināti, nesamāksloti, nepiepulēti, bet spilgti un iekustinoši lielumi," saka Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" padomes priekšsēdētāja Žanete Grende.

Mūziķa, režisora un scenārista Goran Gora veidotajā apbalvojuma ceremonijā skatītāji nokļūs ciešā saiknē ar Kurzemes dabu. "Katra "Laiks Ziedonim" ceremonija ir kā atsevišķs stāsts, kuru cenšamies izstāstīt, vienlaikus cildinot fantastiskas personības. Tā kā ceremonijas norises vieta ir Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars", mūsu fokuss šogad būs šī Latvijas reģiona daba, Liepājas pilsētas šarms, kā arī dažāda veida muzikālie pārsteigumi. Lai īstenotu šo ideju, jau janvārī devāmies ekspedīcijās, kurās tikāmies ar vietējiem iedzīvotājiem, uzņēmējiem un māksliniekiem. Viņi ir kļuvuši par Liepājas un Kurzemes vēstniekiem apbalvojuma "Laiks Ziedonim" ceremonijas organizēšanā. Ekspedīcijas rezultātu ikviens varēs baudīt apbalvojuma "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremonijā," stāsta Goran Gora.

Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" nominanti un fonda iniciatīvas tiešā veidā turpina Ziedoņa "Kurzemītē" vēstīto – nes gaismā aizrautīgus un stiprus cilvēkus, kas neieslīgst vienaldzībā un pašapmierinātībā, atrod neparasto parastajā, savieno senču gudrību ar šodienīgumu un ļauj Latvijai turpināties.

Biļetes uz sarīkojumu iespējams iegādāties koncertzāles "Lielais dzintars" un "Biļešu paradīzse" kasēs.

Ceremonijai varēs sekot līdzi ar Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio tiešraižu starpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!