Foto: DELFI
Sestdienas rītā 82 gadu vecumā miris izcilais lietuviešu operdziedonis Virgīlijs Noreika, ziņo portāls "15min".

"Smags zaudējums. Šodien no rīta miris Virgīlijs Noreika. Izsakām līdzjūtību dzīvesbiedrei Loretei, ģimenei un visiem tuviniekiem, un visiem mums. Viens pēc otra aiziet gadsimta korifeji," teikts feisbukā publicētajā Lietuvas Mūziķu savienības paziņojumā. "Lai viņi paliek mūsu atmiņā pēc iespējas ilgāk, bet mēs viņu mākslu nesīsim kā orientieri."

"Paldies par to, ka jūs bijāt ar mums, ka iemācījāt mūsu sirdis mīlēt operu," teikts paziņojumā.

Savas radošās dzīves laikā Noreika iestudējis ārkārtīgi plašu repertuāru - 46 lomas, tostarp Kavaradosi, Faustu, Rūdolfu, Otello un citas, un piedalījies aptuveni operu 900 izrādēs.

Sešdesmito gadu vidū, tāpat kā mūsu Jānis Zābers, Virgīlijs Noreika stažējies Milānas operteātrī "La Scala". Kopumā viņš dziedājis uz 49 ārvalstu operu skatuvēm Eiropā, Āzijā, Amerikā un Austrālijā, tostarp Parīzes Operā, Berlīnes Valsts operā, Maskavas Lielajā teātrī un Buenosairesas "Teatro Colon".

Būdams arī slavens vokālais pedagogs, profesors Noreika strādājis ne tikai Lietuvā, bet arī Venecuēlā un Igaunijā, bet visilgāk - kopš 1976.gada - darbojies Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā.

2012.gadā, 76 gadu vecumā, mākslinieks paziņoja par lēmumu aiziet no lielās skatuves, uz atvadām dāvājot klausītājiem koncerttūri "Paldies par mīlestību!" lielākajās Lietuvas pilsētu arēnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!