Foto: LETA/F64
Daudzpusīgas un skandalozas – tā īsumā varētu raksturot pērnā gada bibliotēku apmeklētāju lasītākās grāmatas 14 Latvijas pilsētās, no kurām dažas uzvaras gājienu turpina vēl arī šī gada pirmajos mēnešos.

Dominējošie romāni un "krimiķi"

Lai gan pirms trīs gadiem izdotais un kritiķu atzinīgi novērtētais Noras Ikstenas romāns "Mātes piens" Latvijas Literatūras gada balvas konkursā 2016. gadā nominācijā "Labākais prozas darbs" piekāpās Māra Bērziņa vēsturiskajam romānam "Svina garša", tas pēc pāris gadiem triumfējis citā, nenovērtējamā, kategorijā, iemantojot lasītāju atzinību un mīlestību Latvijas bibliotēku apmeklētāju vidū.

Vaicājot Latvijas lielāko pilsētu bibliotēku pārstāvjiem par lasītāju iecienītākajām grāmatām pērn, tie, balstoties uz datiem un bibliotekāru stāstiem, kā pirmo nosauc vēstures romānu sērijā "Mēs. Latvija, XX gadsimts" izdoto Noras Ikstenas romānu "Mātes piens", kas aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām un vēsta par triju paaudžu sieviešu likteņiem.

Starp lasītākajām grāmatām 2017. gadā ir ierindojušās arī tādas latviešu autoru grāmatas kā Andras Manfeldes "Virsnieku sievas", Laimas Kotas romāns "Istaba", Daces Judinas romāns "Septiņi vakari" un arī viņas detektīvromāns "Ceturtais kauliņš", Daces Vīgantes debija – stāstu krājums "Ledus apelsīns", Ingas Ābeles romāns "Duna" un citas grāmatas.

Savukārt no ārzemju literatūras klāsta bibliotēkās īpaši iecienītas lasītāju vidū bijušas Lūsijas Railijas romānu cikla "Septiņas māsas" daļas "Vētru māsa. Alijas stāsts" un "Ēnu māsa. Zvaigznītes stāsts".

Miljonāra memuāri un skandalozā mācītāja grāmata

Jāizceļ, ka starp pērnā gada lasītākajām grāmatām un šī gada pirmo mēnešu "top" grāmatām ir ierindojušās arī spilgtu Latvijas personību grāmatas, kuras raisījušas plašu rezonansi sabiedrībā.

Viena no bibliotēkas lasītāju iecienītākajām grāmatām bijusi uzņēmēja Jūlija Krūmiņa sarakstītie memuāri "Iļģuciema pašpuikas stāsti". Miljonāra grāmata īpaši pieprasīta bijusi Rīgas Centrālajā bibliotēkā un tās 26 filiālēs, Valmieras, Liepājas, Jēkabpils, Ventspils, Bauskas un Ogres bibliotēkās.

Ar ne mazāk skandalozu grāmatu šī gada janvārī klajā nācis Ventspils mērs Aivars Lembergs. Piemēram, bibliotēkas lasītāji Jēkabpils Centrālajā bibliotēkā jau gaida rindā uz šo grāmatu, kamēr paša mēra pārvaldītajā Ventspilī grāmata bibliotēkā nav guvusi tik lielu popularitāti lasītāju vidū.

Līdztekus miljonāra Krūmiņa izdotajiem memuāriem par lasītāju iecienītāko grāmatu Valmieras bibliotēkā un Bauskas bibliotēkā pērn kļuva nu jau no Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītāja amata atbrīvotā Jura Rubeņa 2016. gadā sarakstītā grāmata "Viņa un Viņš. Mīlestība. Attiecības. Sekss". Šī grāmata divu gadu laikā ir gan cildināta, gan pelta. Par spīti dažādajiem viedokļiem, šis darbs 2016. gadā vairākus mēnešus bija pirktāko grāmatu virsotnēs, kā arī joprojām turpina ierindoties dažu bibliotēku lasītāko grāmatu topos. Jāteic, ka, piemēram, Ogres Centrālajā bibliotēkā šī gada pirmajā mēnesī rindā uz Rubeņa grāmatu bijuši 22 lasītāji.

Savukārt liepājnieki mīlētāko grāmatu topā pērn ir ierindojuši nevienu citu kā grāmatu par slavenāko liepājnieku Latvijā un ārpus tās robežām – basketbolistu Kristapu Porziņģi.

Nevar neizcelt, ka 2018. gada pirmajos mēnešos vairāki lasītāji gaida rindā, lai izlasītu Līgas Blauas sarakstīto grāmatu par Dailes teātra un režisora Oļģerta Krodera aktrisi Indru Briķi, kura pērn "Spēlmaņu naktī" saņēma teātra balvu "Gada aktrise".

Erotiskā dižpārdokļa triumfs

2018. gadā savu uzvaras gājienu bibliotēkās ir sācis Karīnas Račko sarakstītais erotiskais romāns "Saplēstās mežģīnes", kas lasītāju vidū ir iemantojis tādu popularitāti, ka simtiem cilvēku ir gatavi gaidīt rindā.

Bibliotēku pārstāvji ir vienisprātis un atzīst, ka rindu lielums ir mainīgs, tāpēc katru dienu ir citi rādītāji. Lai izvairītos no lielām rindām, bibliotēkas iepērk arī iecienītāko grāmatu papildu eksemplārus, piemēram, Latgales Centrālajā bibliotēkā un tās filiālēs Račko grāmatas tīkotāji, kuriem nāksies gaidīt rindā, ir nevis simtos mērāmi, bet tikai septiņi. Savukārt Bauskas Centrālajā bibliotēkā tiek iepirkti papildu eksemplāri, piemēram, Jura Rubeņa grāmatai "Viņa un Viņš. Mīlestība. Attiecības. Sekss", kā arī Noras Ikstenas grāmatai "Mātes piens". Pēc tam šīs grāmatas tiek izmantotas, lai veidotu tematiskas grāmatu kopas pagastu bibliotēkām.

Kamēr daži bibliotēkas lasītāji gaida rindā, lai tiktu pie populārākās grāmatas, tikmēr allaž ir kāda grāmata, kas stāv plauktā un gaida īsto brīdi, kad kāds to vēlēsies izlasīt. "Katrai grāmatai ir savs lasītājs, un agrāk vai vēlāk tā tiks ņemta un lasīta," pārliecināta ir Rīgas Centrālās bibliotēkas direktore Dzidra Šmita.

Arī citi bibliotēku pārstāvji atzīst, ka lielākoties maz pieprasīto izdevumu vidū ir specifiskas grāmatas, piemēram, mācību, zinātniskā un akadēmiskā literatūra. Kamēr vienā bibliotēkā lasītāju atzinību nav iemantojusi akadēmiskā literatūra, tikmēr citā, piemēram, Jēkabpils bibliotēkā, maz lasīta ir dzeja.

Savukārt par jaunajām, šajā gadā izdotajām, grāmatām bibliotēkās lasītāji izrāda lielu interesi, kā arī ar nepacietību gaida jau pašus jaunākos izdevumus, lai varētu just līdzi grāmatu varoņiem un viņu dzīvesstāstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!