Foto: Publicitātes foto
No 3. līdz 10. jūnijam Dzintaru koncertzālē pirmo reizi Latvijā norisināsies 37. Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operas solistu konkursa fināls, kurā 160 perspektīvākos un talantīgākos jaunos dziedātājus no visas pasaules vērtēs prestižāko pasaules opernamu direktori, portālu "Delfi" informē Dzintaru koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Par to tika paziņots 13. februārī notikušajā preses konferencē, kurā piedalījās Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operas solistu konkursa ģenerāldirektori Izabella Gabora un Holgers Bleks, Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis, Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis, Latvijas pārstāvis šī gada Belvederes konkursa žūrijā – Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš un Latvijas pārstāvis pagājušajā gada starptautiskajā Hansa Gabora Belvederes jauno operas solistu konkursa finālā Maskavā – Rihards Millers.

Konkursa žūrijā būs opernamu direktori no Ņujorkas Metropolitēna, Berlīnes, Drēzdenes, Diseldorfas, Madrides, Hamburgas, Maskavas Lielā teātra, Londonas Karaliskā Koventgādena, Keiptaunas, Hjūstonas un citiem opernamiem. Šāda līmeņa starptautisks vokālistu konkurss Latvijā notiks pirmoreiz, un savulaik tas bija nopietns pagrieziena punkts karjerā tādiem pasaulslaveniem operdziedātājiem kā Elīna Garanča, Andžela Georgiū (Angela Gheorghiu) un Egils Siliņš.

Gatavojoties 37. Starptautiskajam Hansa Gabora Belvederes konkursam, tā ģenerāldirektori Izabella Gabora (Isabella Gabor) un Holgers Bleks (Holger Bleck) preses konferencē sacīja: "Esam gandarīti, ka kārtējo reizi varam sniegt jauniem cilvēkiem iespēju parādīt savus talantus lielas auditorijas priekšā un uzsākt starptautisku karjeru. Konkursa noslēgumā tiks piešķirtas ne tikai trīs galvenās balvas, bet arī skatītāju un plašsaziņas līdzekļu balva. Taču Belvederes vokālistu konkurss jaunajiem talantiem sniedz daudz vairāk par iespēju iegūt balvas: pēdējās atlases kārtas žūriju veido galvenokārt starptautiski atzītu operu direktori un kastinga vadītāji, kuri dalībniekiem sniedz papildu sadarbības iespējas. Turklāt skatītāju rindās ir sastopami arī dziedātāju aģenti un starptautisku operu un koncertzāļu pārstāvji. Tieši tas padara šo konkursu par unikālu iespēju jauniem talantiem."

Atceroties savu dalību starptautiskajā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursā 1989. gadā, pasaulslavenais latviešu basbaritons Egils Siliņš vērtē, ka "dalība Belvederes konkursā bija ļoti veiksmīgs un nozīmīgs pagrieziens manā karjerā. 265 dalībnieku konkurencē es ieguvu 3. vietu, bet vēl pirms fināla man bija pārrunas ar vairākām aģentūrām, kuras noorganizēja man noklausīšanos pēc pāris mēnešiem Zalcburgā. Šajā noklausīšanās reizē bija klātesoši 20 operu un teātru pārstāvji un pēc tās es saņēmu garu piedāvājumu sarakstu, no kuras tad varēju izvēlēties kurp doties. Tas bija sākums manai starptautiskajai karjerai, kas turpinās vēl joprojām. Tāpēc es ļoti atbalstu dalību konkursos un novēlu veiksmi visiem Latvijas pārstāvjiem".

Vīnes kameroperas dibinātāja un ilggadējā vadītāja Hansa Gabora (1924–1994) vārdā nosauktais Belvederes jauno vokālistu konkurss pirmoreiz norisinājās 1982. gadā Vīnē. Vīnes kameroperas dibinātājs un ilggadējais vadītājs Hanss Gabors jau no karjeras pirmsākumiem iesaistījās jaunu talantīgu dziedātāju atklāšanā un popularizēšanā, un tieši viņš savulaik ierosināja rīkot konkursu jeb "jauno vokālistu biržu" bez stingri akadēmiskas ievirzes, kurā dziedātāju talantu un briedumu vērtētu nevis akadēmiskie vokālie pedagogi, bet operu un festivālu vadītāji, mūzikas popularizētāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, proti, tie, kuri ir atbildīgi par jauno dziedātāju atlasi. Konkurss strauji iemantoja atzinību gan no dalībnieku, gan žūrijas puses. Pieaugot interesei un konkursa dalībnieku skaitam, kopš 1992. gada dažādās pasaules pilsētās tiek organizētas reģionālās konkursa atlases kārtas, kas šogad notiks 68 pasaules pilsētās.

Līdz 2013. gadam Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkursa fināls norisinājās Vīnē, bet tagad notiek pasaules slavenākajos opernamos. 2013. gadā konkursa fināls norisinājās Amsterdamā, 2014. gadā – Diseldorfā, 2015. gadā – vēlreiz Amsterdamā, 2016. gadā – Keiptaunā, 2017. gadā – Maskavā, bet 2018. gadā konkurss pirmo reizi norisināsies Latvijā, Dzintaru koncertzālē, un tā ir pirmā reize ne tikai Baltijā, bet arī visā Ziemeļeiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!