Foto: Aleksejs Naumovs. Venēcija. Santa Maria della Salute. 2011.
No 2018. gada 24. februāra līdz 8. aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā zālē būs skatāma Alekseja Naumova personālizstāde "Nebeidzamā ainava", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Kā raksta izstādes kuratore Antra Priede-Krievkalne, Aleksejs Naumovs līdzšinējā četrdesmit gadu radošajā darbībā ir nostiprinājis pārliecinošu rokrakstu, kas atpazīstams ikvienam aktīvam mākslas interesentam. Vērtējot viņa pēdējā divdesmitgadē radītās daudzveidīgās Latvijas un teju vai visas pasaules ainavas, nereti meistars tiek dēvēts par izcilāko plenēristu mūsdienās.

"Ainavu vairs nevar uztvert kā pasīvu refleksiju, mākslinieciski atspoguļojot apkārtējo pasauli. Tā ir ieguvusi aktīvas un atbildīgas rīcības instrumenta vērtību, ļaujot autoram un skatītājam līdzdarboties, estētiski konstruējot mūsdienu cilvēka vidi. Šajā ietvarā atklājas māksliniekam būtiskais mirklis, jo acīmredzami var notvert skaņu, ko veido ne tikai arhitektūra kā sastingusi mūzika, bet visas mazās detaļas koku vijumā, kontrastu saspēlē vai saklausītos bērnu smieklus parka ielokā," raksta kuratore.

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu tapusī izstāde "Nebeidzamā ainava" ir apjomīgākā Alekseja Naumova retrospekcija. Tajā apmeklētāji ieraudzīs gan autora agrīnās kompozīcijas, gan darbus no privātkolekcijām, kas līdz šim netika plašāk rādīti. Izstādē ir aplūkojami audekli, kas atsedz dažādus Alekseja Naumova daiļrades posmus un nozīmīgākos darbības virzienus, ļaujot izsekot līdzi tām kvalitātēm, ko lielākā daļa mākslas cienītāju jau labi pazīst. Ekspozīcija iekļauj arī darbu grupas, kas dažiem skatītājiem varētu būt jaunatklājumi, iepazīstot klātienē gleznotāja virtuozā rokraksta izpausmes citos medijos, piemēram, keramikā, ilustrācijā vai iespiedgrafikā.

Muzeja apmeklētājiem būs pieejams bezmaksas ceļvedis ar komentāriem par ekspozīcijas sadaļām un atsevišķiem mākslas darbiem. Tāpat ceļvedis piedāvās uzdevumu lapas dažādiem vecumiem, kļūstot par lielisku pavadoni visai ģimenei.

Izstādes laikā norisināsies glezniecības un ilustrāciju meistardarbnīcas bērniem un pieaugušajiem Alekseja Naumova vadībā, kā arī tiks organizētas divas īpašas ekskursijas-sarunas, ko vadīs projekta kuratore Antra Priede-Krievkalne un pats eksponēto darbu autors. Lai paplašinātu izceltās tēmas kontekstu, mākslas zinātniece Helēna Demakova uzstāsies ar lekciju par mūsdienu Latvijas un Rietumu ainavas iezīmēm.

Aleksejs Naumovs (Алексей Наумов) dzimis 1955. gadā, absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Bijis Francijas valdības stipendiāts (Université Paris I Sorbonne – Arts Plastiques, Cinéma et Sciences de l'Art, École nationale supérieure des beaux-arts de Paris), studējot glezniecību Parīzē.

Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, rektors (2007–2017). Aktīvs Latvijas kultūras darbinieks, daudzu žūrijas komisiju loceklis, bijis LR Kultūras vēstnieks Francijā un viesprofesors vairākās Eiropas mākslas augstskolās. Bijis iniciators, vadītājs, apmaiņas programmu un izstāžu kurators dažādos sadarbības projektos mākslā Itālijā, Francijā, Japānā, Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Spānijā, Grieķijā, Krievijā, ASV un citviet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!