Foto: LETA
Ar pirmizrādi vienlaicīgi vairākos Latvijas kinoteātros uz lielajiem ekrāniem nonākusi viena no vērienīgākajām pašmāju filmām – režisora Aigara Graubas un producenta Andreja Ēķa veidotā vēsturiskā leģenda "Nameja gredzens". Centrālais pirmizrādes notikums risinājās Rīgā, kinoteātrī "Kino Citadele", bet tiešraidei no sarkanā paklāja un svinīgajām uzrunām pirms filmas seansa varēja sekot līdzi kinoteātros Rīgā, Daugavpilī, Valmierā, Cēsīs, Ventspilī, Liepājā un Kuldīgā.

Pirmizrādes viesu vidū bija Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un citas amatpersonas, kā arī pašmāju un ārvalstu kinoprofesionāļi, mākslas, mūzikas un mediju pārstāvji.

Uz pirmizrādi Latvijā bija ieradušies arī visi galveno lomu atveidotāji – Namejs – zviedru aktieris Edvīns Endre, kurš Latvijas skatītājiem pazīstams no seriāla "Vikingi", lietuviešu aktrise Aiste Dzirdziute, kura filmā atveido Nameja mīļoto Laugu un britu aktieris Džeimss Blūrs, kurš filmā ir galvenais ļaundaris Makss fon Bukshēvdens. Tāpat pirmizrādē klāt bija virkne pašmāju skatuves mākslinieku – Elīna Vāne, Jānis Āmanis, Dainis Grūbe un citi, kuri filmā atveido otrā plāna lomas.

Filmas stāsts norisinās 13. gadsimtā, pēc Zemgales valdnieka Viestura nāves par karali kļūst jaunais Namejs. Viņa uzdevums ir nosargāt savu zemi un tautu pret krustnešu tīkojumiem. Tomēr filmas veidotāji uzsver, ka šis ir leģendās balstīts stāsts un tajā nevajadzētu meklēt vēsturisko patiesību, jo par šo periodu Latvijas vēsturē esot pārāk maz avotu. Filmas pamatvaloda ir angļu, Latvijā tā skatāma gan ar subtitriem, gan ar tulkojumu latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!