Foto: Publicitātes foto
Sākot ar nākamā gada 27. janvāri, vairākās Latvijas pilsētās ar koncertprogrammu viesosies starptautiskais akordeonu trio "Balcardions" – Radovans Popovs no Serbijas pilsētas Suboticas, vairāku starptautisko konkursu laureāte Evija Dūra un latviešu izcelsmes mūziķis Moriss Balaskā (Kanāda), portālu "Delfi" informē mūziķu pārstāvji.

Trio programmā iekļauti daudz un dažādi mūzikas stili un virzieni: franču komponistu klasiskie skaņdarbi akordeonam, ugunīgie Balkānu tautu ritmi, kā arī franču estrādes dziesmas virtuozās apdarēs, mūsdienu populārās un rokmūzikas skaņdarbi no"Abba", "Queen", Maikla Džeksona, "AC/DC", "Take That" u.c. grupu un izpildītāju repertuāra.

Akordeonista Radovana Popova radošajā karjerā ir gan solo programmas, gan ilgtermiņa sadarbības ar horeogrāfiskajiem ansambļiem, gan arī sava orķestra vadīšanas pieredze. Mūziķi var saukt par "dzimtmuzikantu", jo viņš ir dzimis un audzis muzikālā ģimenē, kurā mīlestība pret mūziku rūpīgi tiek pārmantota no paaudzes paaudzē. Viņa repertuārā ir serbu, horvātu, maķedoniešu, ungāru, grieķu, rumāņu, bulgāru mūzika, kas izpelnījusies publisku atpazīstamību bosniešu mūziķa Gorana Bregoviča koncertos un Emira Kusturicas filmās, un mijas ar citu Eiropas tautu mūziku. Īpašu vietu Radovana repertuārā ieņem savas dzimtenes melodijas, kurās var saklausīt maigumu, uguni, temperamentu un jutīgumu.

Starptautisku konkursu un festivālu laureāts Moriss Balaskā – latviešu izcelsmes Kanādas pilsonis dažkārt tiek dēvēts par "cilvēku-orķestri" –, ir apvienojis tradicionālā akordeona spēli ar zināšanām skaņu režijā, elektronikā un kompjūtermūzikā, radot unikālu elektroniskā akordeona sistēmu. Viņš ir uzstājies Japānā, Polijā, Vācijā, Dānijā, Šveicē, Holandē, Kanādā u.c., un, protams Latvijā. Morisa moto: akordeons nav tikai šlāgermūzikas piedeva, ar to var radīt arī mūsdienīgu mūziku. Morisa publiskā uzstāšanās ietver arī vokālu, dažādas izklaides, horeogrāfiju un šova elementus.

Akordeoniste, vairāku starptautisko konkursu laureāte Evita Dūra, ar izcilību absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistratūru pie Jurija Rižova un papildinājusi zināšanas Gdaņskas Mūzikas akadēmijā pie pazīstamā komponista un akordeonista Kšištofa Olčaka. Mūziķe aktīvi piedalās Latvijas kultūras dzīvē, uzstājoties gan kā soliste, gan dažādu ansambļu sastāvā lielākajās Latvijas un kaimiņvalstu koncertzālēs, Latvijas Nacionālajā operā, pilīs, teātros, vēstniecībās u.c. Koncertos Evita atskaņo gan akadēmisko, gan populāro mūziku, īpašu atzinību guvusi atskaņojot franču estrādes dziesmas virtuozās apdarēs un franču komponistu skaņdarbus akordeonam, koncertējusi kopā ar Raimondu Paulu, Mariju Naumovu u.c. pazīstamiem māksliniekiem.

Akordeonu trio "Balcardion" koncerti notiks:

27.janvārī plkst.19 Alūksnes Kultūras centra Mazajā zālē
23.februārī plkst.19 Smiltenes pilsētas Kultūras un sporta centra Mazajā zālē
24.februārī plkst.19 Tukuma pilsētas kultūras namā
6.martā plkst.19 Jelgavas Kultūras namā
8.martā plkst.19 Cēsīs, CATA K/N Parketa zālē
16.martā plkst.19 Ventspils Kultūras centrā
28.martā plkst.19 VEF kultūras pils Kamerzālē

Biļetes uz trio "Balcardions" koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!