Foto: AFP/Scanpix/LETA

Renesanses laikmeta mākslinieka Leonardo da Vinči radītā Kristus glezna trešdien, 15. novembrī, tika pārdota izsolē Ņujorkā par 450 miljoniem ASV dolāru (380 miljoniem eiro), kas ir jauns cenas rekords mākslas darbiem, kuri pārdoti izsolēs vai privāti.

Glezna "Salvator Mundi" ("Pasaules glābējs") ir viena no mazāk nekā 20 Leonardo da Vinči gleznām, kuru eksistence ir zināma, un vienīgā viņa glezna, kas pieder privātpersonai.

Glezna tika pārdota izsoļu nama "Christie's" rīkotā izsolē, un tas vēl nav izpaudis pircēja identitāti. Līdz šim augstākā cena izsolē pārdotam mākslas darbam bija 179,4 miljoni ASV dolāru (152 miljoni eiro), kas 2015. gada maijā "Christie's" izsolē Ņujorkā tika samaksāta par Pikaso gleznu "Alžīrietes (O versija)".

Augstākā zināmā cena pārdotam mākslas darbam līdz šim bija 300 miljoni ASV dolāru (253 miljoni eiro), par kuru 2015.gada septembrī Deivida Gefena fonds privāti pārdeva hedžfondu menedžerim Kenetam Grifinam abstraktā ekspresionista Villema de Kūninga eļļas gleznu "Interchange".

66 centimetrus garā Leonardo glezna ir tapusi ap 1500. gadu. Tajā redzams Kristus Renesanses laikmeta drēbēs, kurš ar paceltu labo roku svēta cilvēkus, bet kreisajā rokā tur kristāla lodi.

Šī glezna kādreiz bija piederējusi Anglijas karalim Čārlzam I, bet vēlāk pazuda no redzesloka līdz 1900. gadam, kad to iegādājās kāds britu kolekcionārs. Tolaik gan tā tika piedēvēta kādam Leonardo māceklim.

Glezna vēlreiz tika pārdota 1958. gadā. 2005. gadā to ievērojami bojātu iegādājās mākslas tirgotāju konsorcijs, samaksājot mazāk nekā 10 000 ASV dolāru (8445 eiro). Šis konsorcijs restaurēja gleznu un apstiprināja, ka tā ir Leonardo darbs.

Gleznu trešdien pārdeva Krievijas miljardieris Dmitrijs Ribolovļevs, kurš to 2013. gadā bija to privāti nopircis par 127,5 miljoniem dolāru (108 miljoniem eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!