Foto: Saeimas administrācija
Mākslas zinātniecei un redaktorei Laimai Slavai ceturtdien, 9. novembrī, svinīgā ceremonijā Igaunijas galvaspilsētā Tallinā pasniegta Baltijas Asamblejas (BA) balva mākslā, portālu "Delfi" informē Saeimas preses dienesta pārstāvji.

Prestižais apbalvojums piešķirts par izcilo profesionālo ieguldījumu mākslas zinātnes teorijas attīstībā un grāmatu izdevniecības jomā, veicinot Latvijas kultūras atpazīstamību arī starptautiskā līmenī.

Balva literatūrā piešķirta lietuviešu dzejniekam, esejistam un tulkotājam Vladam Brazjūnam (Vladas Braziūnas) par poētisko ieguldījumu, savos darbos pievēršoties baltiešu pasaules redzējumam un latviešu, lietuviešu un citu valodu lingvistiskajam mantojumam, kā arī tulkojumiem un izciliem starptautiskajiem projektiem mūsdienu dzejas jomā.

Savukārt ar balvu zinātnē šogad godināts zinātnieks, pētnieks un Igaunijas Genoma centra dibinātājs Andress Metspalu (Andres Metspalu) par novatorisko un plašo ieguldījumu gēnu tehnoloģiju un molekulārās diagnostikas jomā.

Balvas laureātus vērtēja deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.

Tāpat pasākumā pasniedza Baltijas Inovācijas balvu, ko saņēma Igaunijas uzņēmums "EstHus OÜ". Baltijas Inovācijas balvu iedibinājusi BA sadarbībā ar Baltijas Zinātnes parku un inovācijas centru asociāciju, un uz to var pretendēt uzņēmumi, kas pēdējo trīs gadu laikā ir realizējuši tirgū inovatīvus un efektīvus produktus, pakalpojumus vai biznesa modeļus.

BA balvas laureātu apbalvošanas ceremonija notiek BA 36. sesijas ieskaņā. Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas 9. un 10. novembrī pulcējas Tallinā, lai spriestu par Eiropas Savienības ārējo robežu stiprināšanu un Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizāciju ar Eiropas elektrotīkliem. Tāpat parlamentārieši BA 36.sesijā diskutē par ciešākas sadarbības iespējām veselības aprūpē un izglītībā, uzmanību veltot jautājumam par darba vidē balstītām mācībām.

BA balva ir dibināta 1994. gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pagājušajā gadā balvu zinātnē saņēma Maija Dambrova no Latvijas par zinātnisko darbu enerģijas metabolisma jomā, kā arī ieguldījumu preparāta "Mildronāts" darbības mehānismu izpētē. BA balvas literatūrā laureāts bija lietuviešu dzejnieks, rakstnieks, literatūras kritiķis, dramaturgs un tulkotājs Sigits Parulskis (Sigitas Parulskis). Savukārt balvu mākslā pērn piešķīra Igaunijas izvirzītajam kandidātam – režisoram Kristijonam Vildžūnam (Kristijonas Vildžiūnas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!