Foto: Publicitātes foto
Biedrība "Free Riga" turpina darbu ar neizmantoto ēku un teritoriju atdzīvināšanu tuvējā Maskavas forštatē jeb senajā pilsētas ostas apkaimē - Lastādijā. Jau šoruden sabiedriskām, kultūras un mākslas iniciatīvām tiks atvērtas divas neapdzīvotas ēkas Turgeņeva ielā 13 un 15, paplašinoties no apkaimes projekta T17 līdz Lastādijas apkaimes rezidencēm, portālu "Delfi" informē "Free Riga" pārstāvji.

Lastādijā jau atrodas divi "Free Riga" atdzīvināto ēku projekti - P11 (Puškina ielā 11), kurā darbojas vairākas NVO un virkne mākslinieku, kā arī apkaimes projektu rezidence T17 (Turgeņeva ielā T17). Blakus tām ar trīs iesildīšanās pasākumiem oktobrī biedrība atvērs vēl divas ēkas Turgeņeva ielā 13 un 15. Apdzīvot vairāk nekā 600 tukšos kvadrātmetrus aicināti gan apkaimes aktīvie iedzīvotāji, amatnieki, mākslinieki un nevalstiskās organizācijas, gan citi interesenti, kas ir gatavi kopā ar pārējiem rezidentiem kopā attīstīt šo pilsētas daļu.

Pirmajā rezidenču posmā telpas tiek piedāvātas uz septiņiem mēnešiem - dzīvošanai, radošai darbībai un atsevišķiem pasākumiem. Sadarbība no rezidentu puses paredz nelielu ikmēneša dalības maksu un dalītus komunālos maksājumus. Tāpa­t rezidenti apņemsies katru nedēļu ieguldīt vismaz trīs stundas sava laika apkaimes projektos un ēkas atjaunošanā.

Lai iepazītos ar telpām, rezidences darbības principiem un iespējamo iesaisti, visi interesenti aicināti uz mājas iesildīšanas talkām 15. oktobrī (12.00 – 18.00), 18. un 19. oktobrī (16.00 – 20.00) Turgeņeva ielā 15. Katra diena tiks noslēgta ar kopīgām vakariņām un neformālām sarunām par Lastādijas apkaimes dzīvi, T17 līdz šim īstenotajiem sabiedriskajiem un radošajiem projektiem, kā arī par biedrības "Free Riga" darbību kopumā.

"Šis rajons kā intensīvākais cilvēku un transporta satiksmes krustpunkts Rīgā mums ir ļoti interesants. Jau divus gadus strādājot šajā rajonā esam sapratuši, ka iekšējie apkaimes resursi ir teju neizsmeļami - vēsturiskais multikulturālisms, mūsdienu stereotipi, vietējie aktīvisti un apkaimes patrioti. Un mēs vēlamies šo apkaimes daudzslāņaino identitāti noturēt un par to stāstīt tālāk. Arī jauno divu rezidenču mērķis, tā pat kā jau iesāktais ceļš ar T17, būs sadarboties ar Lastādijas iedzīvotājiem, attīstīt un kopradīt apkaimes vidi," atklāj "Free Riga" pārstāve Alise Ziemule.

T17 jeb Turgeņeva ielas 17 apkaimes rezidenci 2016. gada rudenī atvērusi biedrība "Free Riga" un tās mērķis ir kopīgi ar citiem aktīvajiem iedzīvotājiem pētīt Lastādijas sadzīvi un stāstus, aktivizēt tās kultūras dzīvi un stiprināt piederības sajūtu. Pirmais rezidences projekts 2016. gada rudenī bija apkaimes svētku organizēšana un pirmā stāstu kartes "Tikšanās ar Lastādiju" izdevuma izveide, kas aicina rīdziniekus iepazīt šo vietu un to, kas tajā notiek šodien, ieviešot kopīgus svētkus kā tradīciju. Arī šogad augustā rezidenti kopā ar vietējām iniciatīvām aicināja uz kopīgu tikšanos "Pikniks ar rajonu".

Foto: Publicitātes foto

Atverot sabiedrībai neapdzīvotās ēkas, "Free Riga" attīsta ideju par "paštaisītu pilsētu" - par iespēju cilvēkiem pašiem radīt un attīstīt savu pilsētvidi, kā arī uz sadarbību un dalīšanos balstītu kultūru. Rīgā ir simtiem tukšu ēku, kuras ekonomiskās situācijas dēļ īpašnieki nevar ne attīstīt, ne arī pārdot, kā rezultātā daudzām skaistām un vēl lietojamām ēkām nav uzturēšanas risinājuma un tās stāv dīkstāvē pat desmitiem gadu. "Free Riga" apzina šādas ēkas, vienojas ar ēku īpašniekiem par to apsaimniekošanu uz laiku, kamēr ēkai nav pielietojuma, un sadarbībā ar dažādām NVO, iniciatīvām un aktīvistiem kļūst par ēkas aizgādņiem, veidojot telpām sabiedriski nozīmīgu pielietojumu.

"Free Riga" sabiedriskām un kultūras aktivitātēm atvērusi vēl trīs vietas: vasaras rezidenci mākslai D27 Dzirnavu ielā 27, Zunda dārzu pamestās SeļMaš traktoru rūpnīcas teritorijā Durbes ielā 2, kā arī kultūrpunktu L26 Līksnas ielā 26.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!