Foto: F64

Jaunajā televīzijas konkursā "Eiropas gada koris", kas sestdien notika Rīgā un ko televīzijā varēja vērot daudzviet Eiropā, deviņu amatieru koru konkurencē par uzvarētāju atzīts koris "Carmen Manet" no Slovēnijas diriģenta Primorža Kerštaņa vadībā.

Kā informē konkursa organizētāji, žūriju – britu komponistu Džonu Rateru, latviešu mecosoprānu Elīnu Garanču un šveiciešu diriģentu Nikolasu Finku – pārsteidza koru artistiskums, tehniskās prasmes un aizrautība. Raters, raksturojot konkursa ideju un norisi, uzsvēra: "Es ar lielu nepacietību gaidīju šo konkursu. Politiski un vēsturiski tik nemierīgajā laikā daudz svarīgāk nekā jebkad ir parādīt, kā mūzika un dziedāšana spēj vienot cilvēkus un sniegt viņiem harmoniju. Konkurss bija aizraujošs un noteikt uzvarētāju nebija viegli. No otras puses, skanot brīnišķīgai mūzikai un pieaugot dziedātāju aizrautībai, par uzvarētāju kļūst ikviens."

Uzvarētāji "Carmen Manet" izcīnīja "Eirovīzijas gada kora 2017" titulu un saņēma Rīgas pilsētas īpašo balvu –– Latvijas Mākslas akadēmijas profesores, mākslinieces Vinetas Grozas veidoto skulptūru. To pilsētas vārdā uzvarētājiem pasniedza konkursa žūrijas pārstāve Elīna Garanča.

Konkursu varēja vērot 12 valstu sabiedrisko televīziju skatītāji visā Eiropā. Konkursu vadīja "Grammy" balvas laureāts komponists Ēriks Vitekers (Eric Whitacre) un LTV kultūras raidījumu vadītāja Eva Johansone.

Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) un vācu kultūras organizācijas INTERKULTUR rīkotais konkurss "Eirovīzijas gada koris" iekļausies Eirovīzijas konkursu saimē, kuras galvgalī ir labi zināmais Eirovīzijas Dziesmu konkurss. Konkurss "Eirovīzijas gada koris 2017" notiek Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un 3. Eiropas koru olimpiādes ietvaros, ko rīko INTERKULTUR sadarbībā ar LIVE RIGA. Uz šo pasākumu Rīgā ierodas vairāk nekā 150 koru no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!