Foto: Publicitātes foto
Vai sievietes drīkst būt jebkas un darīt jebko, ko vēlas? Kā izaudzināt dzīvu bērnu Latvijā? Kādā Latvijā jaunieši vēlētos nodzīvot savu dzīvi līdz 2068. gadam? Kāda ir dzīve starp sabiedrībā neatrisinātiem pagātnes konfliktiem un neziņu par nākotni? Šie un citi sabiedrībā aktuāli jautājumi, ņemot palīgā mākslas valodu, tiks apspriesti Sarunu festivāla "Lampa" plašajā kultūras programmā 30. jūnijā un 1. jūlijā Cēsīs. Kuriem Sarunu festivāla pasākumiem pievērst īpašu uzmanību mākslas mīļotājiem, iesaka "Lampa" producente Lelde Prūse.

Spēle ar dalībnieku iesaisti "Pielaiko idejas"

30. jūnijā un 1. jūlijā no plkst. 12.30 līdz 22.00.

Spēlētājam būs iespēja iepazīties ar dažādām politiskajām idejām, kā arī noskaidrot, kurām idejām vairāk piederīgs viņš jūtas pats. Spēles autori ir dramaturgs Matīss Gricmanis un vēsturnieks Kārlis Sils.

Kustību darbizrāde "Celies augšā, nāc man līdzi" uz "Apogaismo" skatuves, 30. jūnijā no plkst. 14.00 līdz 15.30.

Darbizrāde notiks tukšā telts telpā, iesaistot apmeklētājus kopā veicamā darbībā. Rīkotāji, Resursu centrs sievietēm MARTA, tic, ka mēs ikkatrs esam atbildīgi un spējīgi veidot sabiedrību, kurā līdztiesība, savstarpējā sapratne un cieņa būtu ikdienas sastāvdaļa – kaut kas tikpat pašsaprotams un nepieciešams kā elpošana. Izrāde tiek īstenota sadarbībā ar mūsu pašu horeogrāfu Krišjāni Santu, zviedru horeogrāfu Ēriku Ēriksonu un lietuviešu horeogrāfi Ievu Gaurilcikaiti.

Izrādes skice un saruna "Vairākuma vara. Bērni" uz "Staro" skatuves, 30. jūnijā no plkst. 14.00 līdz 15.30.

Mūsu sabiedrības struktūra ir veidota, vērtējot cilvēku izpausmes ar bināro opozīciju pāriem: pareizi/nepareizi, labs/slikts u.c. Varbūt, šie opozīciju pāri arī ir tā vara, kas mūs mudina atgrūst, nosodīt to, kas skaidri neiekļaujas šajā shēmā, šīs parādības ignorējot vai mēģinot tās pielāgot kādai no vērtējuma kategorijām. Ko par to visu domā bērni? Kā viņi tiek galā ar šo pieaugušo varu? Par to visu dzejnieces un dramaturģes Ingas Gailes, mākslinieces Katrīnes Gailes un psihoterapeites Līgas Bernātes veidotajā izrādes skicē un sarunās.

Izrāde "Dvēseļu Utenis" uz "Apgaismo" skatuves, 30. jūnijā no plkst. 18.00 līdz 19.30.

Izrāde savu pirmizrādi piedzīvos nākamās teātra sezonas sākumā "Dirty Deal Teatro", taču Sarunu festivāla "Lampa" programmā tiks spēlēta izrādes demo-versija, kas īpaši pielāgota festivāla vajadzībām. Izrādes centrā atrodas Latvijā dzīvojošu sešu studentu kopiena, kuru likteņus izšķir nevis valsts ģeopolitiskā atrašanās vieta starp rietumiem un austrumiem, bet paaudzes atrašanās laikā starp sabiedrībā neatrisinātiem pagātnes konfliktiem un neziņu par nākotni. Izrādes režisore – Inga Tropa, dramaturģe – Justīne Kļava.

Izrāde pilsētvidē "Viena vieta 3600 sekundēs" Centrālajā laukumā, 30. jūnijā no plkst. 18:00 līdz 19:30.

Jaunieši, kuri pirms tam kopā ar portugāļu mākslinieci un klimata aktīvisti Mariju Lusiju Koreiju piedalījušies radošajā darbnīcā par klimata pārmaiņām, ekocīdu, dabas un resursu pakļaušanu un kolonizēšanu ekonomiskās izaugsmes vārdā, aicinās Sarunu festivāla "Lampa" apmeklētājus doties pastaigā pa pilsētu, lai ieraudzītu patieso pilsētas vides stāvokli, ko apslēpj pasakainā un mierpilnā Cēsu fasāde.


Sieviešu stendaps "Jaunais cirks – runājošas sievietes" uz "Apgaismo" skatuves, 30. jūnijā no plkst. 22.00 līdz 23.30.

Sievietes drīkst būt jebkas. Sievietes drīkst darīt to, ko viņas vēlās: dzemdēt, nedzemdēt, krāsoties, nekrāsoties, neļaut pieskarties sev, aicināt pieskarties sev, pieskarties sev, būt smieklīgas, nebūt smieklīgas, būt dusmīgas, piedot, izgāzties, tikt nesaprastas, mēģināt atkal, un atkal paskaidrot, ko ir vēlējušās pateikt. Dzejniece Inga Gaile mēģinās skaļi saprast, kā izaudzināt dzīvu bērnu Latvijā.

Saruna "Iztēlojies 2068. gadu" uz "Telts spuldze" skatuves, 1. jūlijā no plkst. 12.00 līdz 13.30.

Sarunā jaunieši dalīsies savā pieredzē, kā radošo darbnīcu laikā, kas īstenota ārvalstu mākslinieku vadībā, iztēlojušies un radījuši pasauli, kādā viņi gribētu nodzīvot savu dzīvi līdz 2068. gadam.

Tiešraide no Cēsu nepilngadīgo kolonijas. Muzikālā performance un diskusija. "Lapas" teltī, 1. jūlijā no plkst. 12.00 līdz 13.30.

Dzīvajā tiešraidē būs iespēja sekot sarunām ar 16 - 20 gadīgiem talantīgiem puišiem, kuri tev parādīs savu pieredzi un runās par sajūtām, emocijām un mākslas ietekmi uz savu dzīvi. Vai viņi spēj mainīt sabiedrības viedokli?

Dokumentālā teātra "C:NTACT" izrādes uz "Dots" skatuves, 1. jūlijā no plkst. 12.00 līdz 13.30.

Izrādē piedalīsies jaunieši no Igaunijas, Latvijas un Dānijas, lai apvienotos vienotā performancē, kas balstīta viņu iepriekšējā pieredzē par dažādām pašu izvēlētām, viņiem svarīgām sociālām tēmām, kas saistītas ar demokrātijas konceptu.

Izrāde "Dzīvot.pārDzīvot" uz "Apgaismo" skatuves, 1. jūlijā no plkst. 18.00 līdz 19.30.

Mums katram ir savs stāsts, kurš kā enkurs velk pie zemes un neļauj pacelties spārnos. Izrādē "Dzīvot.pārDzīvot" jaunieši dalās ar saviem personīgajiem stāstiem, rosinot cilvēkus apzināties savas psiholoģiskās traumas. Pārdzīvot, lai spētu pilnvērtīgi dzīvot. Būt empātiskiem, ieklausīties un sadzirdēt.

Ar visu pasākumu programmu var iepazīties festivāla "Lampa" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!