Foto: Publicitātes foto

20. jūnijā 50. jubileju svin Austrālijas izcelsmes aktrise Nikola Kidmena – viena no mūsdienu labāk apmaksātajām un godalgotajām aktrisēm Holivudā. Slaidā rudmate savas kino karjeras laikā nospēlējusi vairāk nekā 50 pilnmetrāžas mākslas filmās, saņemot virkni starptautisku apbalvojumu un nomināciju prestižām kinobalvām. ASV kinoakadēmijas balvai "Oskars" Nikola Kidmena bijusi nominēta četras reizes, balvu saņēmusi vienu reizi.

Aktrises debija uz lielā ekrāna notika 16 gadu vecumā 1983. gadā, bet turpmākajā lomu sarakstā ir gan liktenīgās sievietes, gan cietējas, gan valdzinātājas. Uz ekrāna viņa bijusi gan ragana, gan kurtizāne, gan romantiska mīlētāja, gan skaista neliete. Kidmena nospēlējusi rakstnieci Virdžīniju Vulfu, Monako princesi Greisu un ceļotāju-arheoloģi Ģertrūdi Bellu.

Šogad 70. Kannu kinofestivālā Nikola Kidmena saņēma īpašo žūrijas balvu, turklāt festivāla laikā tika izrādītas četras jaunas filmas ar viņas piedalīšanos, divas no tām – "The Beguiled" un "The Killing of a Sacred Deer" bija iekļautas konkursa programmā.

Aktrises dzimšanas dienā atskatāmies uz 10 spožākajām Nikolas Kidmenas lomām, kas atnesušas viņai pasaules slavu, apbalvojumus un kritiķu atzinību.

Slavas kārā Sūzana filmā 'Vērts mirt' (1995)

Nikola Kidmena par Sūzanas Stounas lomu Gasa van Santa filmā saņēma "Zelta globusu", kā arī tika nominēta veselai virknei citu prestižu apbalvojumu, savukārt filma tika izrādīta 1995. gada Kannu filmu festivāla konkursā.

"To Die For" ("Vērts mirt") ir krimināla komēdijdrāma, kas veidota pēc Džoisa Meinarda (Joyce Maynard) romāna motīviem. Filma ir savdabīgs stilu mikslis, kurā apvienoti tradicionālas drāmas elementi ar tumši komiskiem monologiem, kurus, veroties kamerā, meistarīgi izpilda Kidmena.

Alise erotiskajā trilerī 'Acis plaši aizvērtas' (1999)

Viena no mākslinieciski augstvērtīgākajām un vienlaikus cenzētākajām Nikolas Kidmenas karjeras lomām ir pasaulslavenā režisora Stenlija Kubrika filmā "Eyes Wide Shut" ("Acis plaši aizvērtas"). Kulta režisora pēdējais darbs ir par kāda turīga pāra emocionālajām attiecībām, greizsirdību un seksualitāti. Kidmenas atveidotā Alise savam vīram atklāj seksuālās fantāzijas un iecerētu sānsoli, taču viņam domas par iespējamo neuzticību kļūst par apsēstību.

Šajā filmā Nikola Kidmena spēlēja kopā ar savu tā brīža laulāto draugu Tomu Krūzu – abi tolaik tika uzskatīti par Holivudas sapņu pāri. 2001. gadā abi izšķīrās, bet kā viens no laulības izjukšanas iemesliem tiek uzskatīts tieši šīs filmas tapšana, kuras laikā kameru priekšā pastiprināti tika pētītas abu aktieru savstarpējās attiecības un jaukta kopā filmas varoņu dzīve ar realitāti.

Kurtizāne Satīna filmā 'Mulenrūža' (2001)

Viena no populārākajām Nikolas Kidmenas lomām – valšķīgā kurtizāne un kabarē dejotāja Satīna – skatītājiem pazīstama no Baza Lurmena 2001. gada kases grāvējs "Mulenrūža" ("Moulin Rouge!"). Viņas varone pazīst naudu, greznību un uzdzīvi, bet nepazīst īstu mīlestību līdz nejauši dzīve izspēlē joku un viņa savā guļamistabā sastop trūcīgo rakstnieku, ideālistu un romantiķi Kristianu, ko atveido Jūens Makgregors.

Muzikālā filma piedzīvoja milzu panākumus, uzspodrinot interesi par Parīzes bohēmu 19. un 20. gadsimtu mijā, kā arī atjaunoja kinomūziklu spozmi. Tā tika nominēta "Oskara" balvai astoņās kategorijās, tai skaitā Nikola Kidmena pretendēja uz labākās aktrises godu, piekāpjoties Hallei Berijai, kura saņēma zeltīto statueti par darbu filmā "Monster's Ball".

Šajā filmā rudmatinā austrāliešu skaistule sevi apliecināja ne vien kā lieliska aktrise, bet arī kā teicama dziedātāja – visas savas partijas viņa filmas skaņu celiņā ir iedziedājusi pati, bet filmas fināla duets kopā ar Jūenu Magregoru kļuva par savas desmitgades vienu no sirdi plosošākajiem mīlas hitiem.

Apsēstā, rūpīgā māte Greisa filmā 'Citi' (2001)

Savu aktiermeistarības daudzpusību Nikola Kidmena apliecināja mistikas pilnajā psiholoģiskajā šausmu filmā "The Others" ("Citi"), kurā viņa atveido rūpīgo māti Greisu. Viņa viena audzina divus savus bērnus un gaida vīru atgriežamies no Otrā pasaules kara. Viņas bērni nedrīkst uzturēties saules gaismā, bet viņu mājā nevienas durvis nedrīkst tikt atvērtas iekams nav aizvērtas iepriekšējās. Tomēr viņu mājā pie Lamanša norisinās dīvainas lietas, tur arvien vairāk ir jūtama svešinieku klātbūtne.

Pēc pirmizrādes filma, un it īpaši Nikolas Kidmenas tēlojums, saņēma slavinošās atsauksmes, tiekot pie vairākām nozīmīgām kino balvām un nominācijām. Par šo lomu Kidemena tika izvirzītai arī "Zelta globusa" balvai kategorijā "Labākā aktrise (drāma)".

Viena diena Virdžīnijas Vulfas dzīvē – 'Stundas' (2002)

Kopumā "Oskara" balvai Nikola Kidmena ir bijusi nominēta četras reizes, bet prestižo statueti viņa saņēma par rakstnieces Virdžīnijas Vulfas lomu kinokritiķu augstu novērtētajā filmā "The Hours" ("Stundas"). Filmas centrā ir Vulfas romans "Deloveja kundze", kas saista trīs dažādu laiku sievietes – pašu Virdzīniju Vulfu, 50. gadu mājsaimnieci Loru Braunu, ko atveido Džuliana Mūra, un Merilas Strīpas spēlēto Klarisu Vonu jaunās tūkstošgades sākuma Ņujorkā.

Nikola Kidmena šai filmā ir pārvērsta līdz nepazīšanai – lai pastprinātu aktrises vizuālo līdzību ar slaveno rakstnieci, tika izmantots mākslīgais deguns, bet viņas grimēšana katru filmēšanas dienu aizņēma trīs stundas.

Noslēpumainā bēgle Greisa filmā 'Dogvila' (2003)

Vienu no savas karjeras smagākajām lomām Nikola Kidmena nospēlējusi pie dāņu kino svētā monstra Larsa fon Trīra, viņa "ASV triloģijas" pirmajā filmā "Dogvila" ("Dogville"). Filmā, kas kinovēsturē palikusi ar savu teatrāli stilizēto, minimalistisko vidi, Kidmena spēlē galveno lomu – noslēpumaino un skaisto Greisu, kura atrod patvērumu izolētajā kalnu ciematiņā Dogvilā, ASV. Viņa bēguļo, bet pilsētiņas iedzīvotāji, apmaiņā pret dažādiem Greisas pakalpojumiem piekrīt viņu slēpt. Prasības aug, nežēlība un vardarbība arī, bet Greisai ir kāds bīstams noslēpums.

Kā daudzas Fon Trīra filmas, arī šī saņēma pretrunīgus kritiķu vērtējumus, balvas un nosodījumu, bet Nikola Kidmena lauza līgumu un atteicās piedalīties triloģijas otrajā daļā "Manderleja".

Uzticīgā mīlētāja Ada filmā 'Aukstais kalns' (2003)

2003. gadā uz lielajiem ekrāniem nonāca filma "Cold Mountin" ("Aukstais kalns") – skaudrs mīlasstāsts, kas norisinās uz postošā ASV pilsoņu kara fona. Režisors Entonijs Mingela (Anthony Minghella) Kidmenai filmā bija atvēlējis galveno sieviešu lomu – stipro un skaisto Ziemeļkarolīnas fermas saimnieci Adu, bet viņas mīļotā kareivja Inmana lomā – vīrišķīgais Džūda Lovs.

Filmas pamatā ir ASV populārs rakstnieka Čarlza Frezjēra romāns, kas balstīts uz patiesiem notikumiem.

"Cold Mountain", līdzīgi kā pasaulslavenais romāns un filma "Vējiem līdzi", vēsta par pārmaiņām ASV, par Dienvidu štatu jauno paaudzi un veco kārtību, kas līdz ar pilsoņu karu aiziet uz neatgriešanos. Kidmenas varone ir pārtikusi pilsētas meitene, kura nokļūst laukos, kur viņai pēc tēva nāves nākas cīnīties par savu un fermas izdzīvošanu. Viņas mīlestībā būtībā ir eksistējusi tikai vēstulēs, bet Ada smagi ievainoto Inmanu aicina mājup.

Galvenā loma un režija – 'Truša ala' (2010)

Par spīti Kidmenas "Oskara" nominācijai par Labāko galvenās lomas izpildītāju un teicamajām atsauksmēm medijos, "Rabbit Hole" ("Truša ala") ieņēmumi visā pasaulē tā arī nespēja pārsniegt trīs miljonu dolāru ieņēmumu atzīmi. Filma ir amerikāņu dramaturga Deivida Lindsija-Abēra (David Lindsay-Abaire) Pulicera balvu ieguvušās lugas adaptācija, kurā Kidmena ne tikai spēlē galveno lomu, bet ir arī viena no režisorēm.

"Truša ala" ir drāma, kas vēsta par vecāku – Bekas un Hovija – centieniem tikt galā ar viņu četrus gadus vecā dēla Denija nāvi, kuru ar savu automašīnu notriecis pusaudzis Džeisons. Beka vēlas atbrīvoties no visām Denija mantām un pārdot māju, savukārt Hoviju šāda sievas rīcība sadusmo. Viņš vēlas dzīvot tālāk un radīt vēl vienu bērnu, taču Beka ir kategoriski pret. Iesākumā abi ar pārdzīvojumiem mēģina tikt galā grupu terapijā, taču Beka vīru atstāj vienu, kas teju rezultējas Hovija sānsolī. Nozīmīgs pavērsiens ir arī Bekas regulārās tikšanās ar Džeisonu.

Adoptētā Sarū audžumāte filmā 'Lauva' (2016)

Biogrāfiskā drāma "Lion" ("Lauva") ir veidota pēc Sarū Brairlija (Saroo Brierley) grāmatas "Ilgais ceļš mājup" ("A Long Way Home") motīviem. Filma vēsta par kādu piecgadīgu indiešu puisēnu, kurš tūkstošiem kilometru no mājām apmaldās Kalkutas ielās. Pēc vesela lēruma pārbaudījumu viņu adoptē austrāliešu pāris, taču pēc 25 gadiem viņš tomēr dodas meklēt savus īstos vecākus, jo atmiņā arvien uzjundī mātes un brāļa sejas.

Pirmo reizi saņēmusi scenāriju, aktrise nav zinājusi, ka lasa patiesu stāstu. Tikai pēc tam viņa sapratusi, cik liela atbildība tā ir, tāpēc cītīgi strādājusi pie sava snieguma. Kidmenas tēlojums filmā nav vis vienkārši dramatiska interpretācija, bet gan rūpīgi veikta izpēte. Pat viņas apģērbs ir precīza kopija no Sū fotogrāfijām. Turklāt aktrise atzīst, ka ar Sū ir ļoti līdzīgas, jo arī ar kādreizējo dzīvesbiedru Tomu Krūzu paši adoptēja divus bērnus – Izabellu un Konoru. Iespējams, ka šis ir arī viens no iemesliem, kādēļ aktrise par otrā plāna lomu šajā filmā tika nominēta "Oskaram".

Meiteņu skolas vadītāja filmā 'The Beguiled' (2017)

Viens no jaunākajiem Nikolas Kidmenas darbiem ir loma filmā "The Beguiled" pie režisores Sofijas Kopolas. Cita starpā, par šo filmu Kopola šā gada Kannu kinofestivālā saņēma labākās režisores balvu, turklāt kļūstot par otro sievieti-režisori prestižā kinofestivāla vēsturē, kura saņem balvu šajā kategorijā.

Filma ir Tomasa Kalinena tāda paša nosaukuma romāna adaptācija. Tās darbība norisinās ASV Pilsoņu kara laikā, kad kāds ievainots Ziemeļu štatu jeb "Savienības" kareivis nonāk kādā Virdžīnijas štata meiteņu skolā. Nikola Kidmena šajā filmā ir meiteņu skolas vadītāja, kuras aizbildniecībā sarežģītajā kara laikā uzturas vairākas skolotājas un jaunas meitenes. Kolina Farela atveidotas kareivis Džons uzsāk flirtu ar trim sievietēm vienlaicīgi, radot augsni visai nežēlīgai dāmu atriebībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!