Foto: Publicitātes foto
Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā trešdien atklāta Aigara Bikšes veidotā skulptūra "Meitene ar kurpi".

6,2 metrus augstā skulptūra ir veidota no alumīnija un koka. Tā atklāj stāstu par meiteni, kura pazaudējusi kurpi, tādēļ nocēlusi mājiņai jumtu, lai to sameklētu.

Pati figūra ir augstāka par māju, tādējādi simbolizējot sievišķā sākuma pārākumu mājturībā. Pats mākslinieks reiz sacījis, ka "meitene meklē kurpi, bet tev liekas, ka viņa meklē tevi". Tāpat viņš uzsvēris sievietes spēku, īpaši mātes un sievas spēku.

Programmas kuratore Helēna Demakova pauž: "Mākslinieks palicis uzticīgs savai metaforiskai, tēlainai, stāstošai izteiksmei. Šo tipiski postmoderno darbu raksturo daudzslāņainība, kas šoreiz iemiesojusies monumentālā krāšņumā."

Vides mākslas objekts veidots ar Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas "Māksla publiskajā telpā" atbalstu. LU Botāniskajā dārzā atrodama arī Brigitas Zelčas-Aispures un Sanda Aispura skulptūra "Klusā daba".

Aigars Bikše strādā tēlniecībā, instalāciju mākslā, veido vides objektus, performances, bijis autors scenogrāfijai un tērpiem uzvedumiem Dailes un Nacionālajā teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī, Nacionālajā operā un citviet.

Viņš 1989. gadā beidza Rīgas lietišķās mākslas vidusskolas Tēlniecības nodaļu, bet 1997. gadā pabeidza Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu. 2000. gadā ieguvis mākslas maģistra grādu. Kopš 2008. gada Bikše ir Mākslas akadēmijas asociētais profesors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!