Foto: Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē, 13. un 14. maijā, kad norisinās "Lattelecom" Rīgas maratons un uz sportiskām nodarbēm aicināti it visi, tostarp arī kinomīļi, piedāvājam iepazīt vai atmiņā atsaukt tās filmas, kurās redzamas slavenas skriešanas ainas. "Delfi Kultūra" sastādītajā sarakstā pievēršam uzmanību ne tikai tiem darbiem, kas vēsta par sportistiem, bet arī ar sportu nesaistītām mākslas filmām, kurās parādās kāda ievērības cienīga skriešanas aina.

Iespējams, slavenākā skriešanas aina – 'Rocky'

No tā dēvētajām sporta filmām noteikti izceļama Silvestra Stallones 1976. gadā iznākusī filma "Rocky". Tieši šajā kino darbā pirmo reizi parādās, iespējams, slavenākā skriešanas aina pēdējo desmitgažu kino vēsturē.

Stallones spēlētais Rokijs, gatavojoties boksa mačam, nododas nopietnam treniņam, kura laikā arī uzskrien pa Filadelfijas Mākslas muzeja kāpnēm. Mūsdienās pie kāpnēm atrodas Rokija bronzas statuja, kas ir tūristu iemīļota fotografēšanās vieta.

Rokija skrējiens pa šīm pašām kāpnēm atkārtojās arī nākamajā franšīzes filmā – 1979. gadā, bet šoreiz jau bokseri pavada atbalstītāju pūlis.

Skrien, Forest, skrien!

Par kino klasiku kļuvusī 1994. filma "Forrest Gump", kas 1995. gadā saņēma sešas Amerikas kinoakadēmijas balvas "Oskars", vēsta par neattapīgā, bet labdabīgā Foresta Gampa dzīvi.

Skatītāju iemīļotajam Gampa tēlam padodas skriešana, turklāt padodas tik labi, ka viens no viņa lielajiem varoņdarbiem ir ASV apskriešana, piesaistot mediju uzmanību. Aina, kurā parādīta Gampa došanās šķietami bezmērķīgā skrējienā pār valstij, kļuvusi par vienu no sirsnīgākajām un atpazīstamākajām skriešanas ainām deviņdesmito gadu kino.

Lolas slavenais skrējiens

Vācu režisora Toma Tikvera deviņdesmito gadu jauneklīgais grāvējs "Lolas skrējiens" ("Lola rennt", 1998) piedāvā ne vien kriminālu intrigu, bet arī zinātniskās fantastikas elementus.

Filmā spriedze noturēta, jau pirmajās minūtēs skatītājiem atklājot, ka galvenajai varonei Lolai, lai glābtu savu draugu, ir 20 minūšu laikā jāiegūst 100 000 Vācijas marku (aptuveni 51 000 eiro). Tādējādi liela daļa filmas veidota kā Lolas skrējiens, ko papildina režisora komponētais tehno skaņu celiņš.

Nesalaužamais Luiss Zamperini

Andželīnas Džolijas režijā tapusī 2014. gada filma vēsta par olimpisko skrējēju Luisu Zamperini, kurš Otrā pasaules kara laikā kļūst par kara gūstekni Japānā.

Filmas patosālo gaisotni papildina vairākas ainas, kurās redzams Zamperini iespaidīgās skriešanas iemaņas.

Lailas Pakalniņas 'Četrdesmit divi'

Foto: LETA

Latviešu kino režisores un maratonu skrējējas Lailas Pakalniņas 2013. gada filma "Četrdesmit divi" zināmā mērā ir iespēja izdzīvot maratonu.

Filmā 2012. gadā notikušais "Nordea" Rīgas maratons pārveidots ekrāna mākslas darbā. Filmas tapšanā aktīvi piedalījušies operaturi Uldis Jancis, Krišs Roziņš, Arko Okk, Uldis Cekulis, kā arī – Anna Pakalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!