Foto: Ilmārs Znotiņš, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs

Piektdien, 5. maijā, Rēzeknē notika Latgales simtgades kongresaam veltīts Ekumēnisks dievkalpojums, Svētku gājiens un pieminekļa atklāšana Latgales kongresa simtgadei, portālu "Delfi" informēja pasākuma organizatori.

Tāpat Rēzeknē notiek Latgales kongresa simtgadei īpaši veltīta plenārsēde, kurā piedalās arī valsts augstākās amatpersonas. Tās mērķis ir uzsvērt Latgales specifisko lomu Latvijas valsts veidošanā, akcentēt novada daudzšķautnainās identitātes un vērtības, izpētīt vēsturi un veicināt sabiedrības izpratni par to, kā arī apzināt latgaliešus visā pasaulē.

Kongress turpināsies arī sestdien, 6. maijā, kad ar uzrunu uzstāsies vides aizsardzības un reģionālo attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Saeimas deputāte Laimdota Straujuma runās par Latgales reģiona ekonomikas attīstību, Lidija Leikuma stāstīs par latgaliešu rakstības attīstību 20. gs. beigās un 21. gs. sākumā, Sigita Kušnere – par latgaliešu literatūras vietu latviešu literatūras vēsturē, un plānotas arī citas prezentācijas.

Tāpat ziņots, ka pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē un kļuva par pagrieziena punktu Latvijas neatkarības iegūšanā. Vairāk par Latgales kongresa nozīmīgumu vari lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!