Foto: Aivars Siliņš

Šā gada 6. aprīlī Amerikas Arhitektu institūts (AIA) un Amerikas Bibliotēku asociācija (ALA) izziņoja "Bibliotēku ēku balvas 2017" (Library Building Awards 2017) ieguvējus, un kā viena no uzvarētājām minēta arī Latvijas Nacionālā bibliotēka.

"Bibliotēku ēku balvu" katru gadu piešķir AIA un ALA vērtējumā labākajām un pievilcīgākajām nesen atklātajām bibliotēkām. Šogad izvēlētās celtnes ir arī daudzfunkcionālas un videi draudzīgas būves.

Viens no apbalvojuma piešķiršanas nosacījumiem paredz, ka ēka drīkst atrasties jebkurā pasaules valstī, taču konkursā drīkst pieteikties tikai ASV licencēti arhitekti.

Balva tiek piešķirta, lai veicinātu un atzītu bibliotēku arhitektūras dizaina izcilību. Tā pievērš uzmanību bibliotēku mainīgajai lomai mūsdienu pasaulē un faktam, cik priekšzīmīgi publisko iestāžu arhitektūras dizains var mainīties, lai nodrošinātu sabiedrības vajadzības uz estētisku un funkcionālu darba vidi.

Kopā balvu šogad saņēmušas astoņas bibliotēkas. Piedāvājam iepazīt žūrijas izvēlētās iestādes un aplūkot godalgotās bibliotēkas fotogrāfijās.

Bostonas Publiskā bibliotēka

Foto: Bruce T. Martin

Masačūsetsas štatā esošā Bostonas Publiskā bibliotēka (Boston Public Library, Central Library) 2016. gadā piedzīvoja renovācijas un apmeklētājiem durvis vēra jaunā veidolā.

Kā vēsta "Business Insider", balva piešķirta par veiksmīgi īstenotajiem renovācijas darbiem, pārtaisot ēku, kas bostoniešu vidū agrāk bijusi pazīstama kā "akmens bunkurs", par izgaismotu pili. Pēc renovācijas savienoti divi bibliotēkas spārni, kā arī izveidota plaša auditorija ar 340 sēdvietām.

Jaunā bibliotēkas projekta arhitekti – "William Rawn Associates", "Architects Inc.".

Bostonas Austrumu atzara bibliotēka

Foto: Robert Benson

Netālu esošā Bostonas Austrumu atzara bibliotēka (East Boston Branch Library) arī saņēmusi balvu par 2017. gada labāko bibliotēkas ēku dizainu.

Jaunizveidotā stikla fasāde izgaismo bibliotēkas telpas, savukārt iestādes teritorijā ierīkots arī dārzs.

Bibliotēkā radīta jauna un plaša lasītavas telpa, kas izklāta ar koka konstrukcijām

Arhitekti – "William Rawn Associates", "Architects Inc.".

Gaismas pils

Foto: Aivars Siliņš

Arī Gunāra Birkerta projektētā Latvijas Nacionālā bibliotēka kļuvusi par Amerikas Arhitektu institūta un Amerikas Bibliotēku asociācijas balvas laureāti.

Žūrijas locekļi augsti novērtējuši gan bibliotēkas ietilpību, gan tās iederību pilsētas panorāmā. Arī Latvijas iedzīvotāju sadāvinātās grāmatas un "Tautas grāmatu plaukts" licis augstu novērtēt Gaismas pili.

Kolumbusas Metropolitēna bibliotēka

Foto: Brad Feinknopf

Tāpat atzinību izpelnījusies Kolumbusas Metropolitēna bibliotēka Ohaio štatā.

Ēkas dizainā pievērsta uzmanība teritorijas apzaļumošanai, ļaujot celtnes metāliskajai fasādei iekļauties ainavā.

Bibliotēkas stiklotās sienas ļauj telpās iekļūt gaismai, savukārt daudzviet izvietotie monitori ziņo par to, cik daudz enerģijas bibliotēka patērē.

Arhitekti – "Jonathan Barnes Architects".

Ņujorkas Publiskās bibliotēkas Steipltonas atzars

Foto: Naho Kubota

Balvu saņēmis arī Ņujorkas Publiskās bibliotēkas Steipltonas atzars (New York Public Library Stapleton Branch).

Ārzemju mediji vēsta, ka agrāk šī bibliotēkas filiāle bijusi vienas istabas izmērā.

Tomēr pēc paplašināšanas darbiem bibliotēkā ierīkotas telpas-lasītavas gan bērniem, gan pusaudžiem, gan pieaugušajiem.

Arhitekti – "Andrew Berman Architect PLLC".

Rosa F. Kellera bibliotēka un sabiedriskais centrs

Foto: Timothy Hursley

Par balvas laureātu kļuvusi arī Rosa F. Kellera bibliotēka un sabiedriskais centrs (Rosa F. Keller Library and Community Center) Ņuorleānā.

Pateicoties ASV Federālās avārijas situāciju pārvaldības aģentūras (FEMA) sniegtajam finansējumam, bibliotēku un sabiedrisko centru izdevies atjaunot un modernizēt, piebūvējot klāt arī virtuvi un kafejnīcu.

Arhitekti – "Eskew+Dumez+Ripple".

Oregonas Universitātes Alana Praisa zinātņu un izpētes bibliotēka

Foto: Christian Columbres

Balvu ieguvusī Oregonas Universitātes Alana Praisa zinātņu un izpētes bibliotēka (University of Oregon Allan Price Science Commons & Research Library) apvieno brutālisma arhitektūras elementus fasādē ar plūstošākām līnijām iekštelpās.

Par bibliotēkas projektu atbildīgie arhitekti vēsta, ka bibliotēkas laukums ar apstādījumiem veidots kā Oregonas dabas "atbalss".

Arhitekti – "Opsis Architecture LLP".

Varīnas apgabala bibliotēka

Foto: Chris Cunningham

Varīnas apgabala bibliotēkas (Varina Area Library) arhitektūru iedvesmojušas Virdžīnijas štata tabakas audzētavas. Sevišķi tas attiecoties uz jumtu veidolu.

Tikmēr iekštelpu dizains ir minimālistisks. Bibliotēkā izveidotas gan plašas telpas, gan klusi stūrīši.

Arhitektu birojs – "BCWH"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!