Foto: Privātais arhīvs, Jānis Lazdāns
Līdz ar aprīļa beigās gaidāmo ceļojošā mūzikas un mākslas festivāla "Vadātājs" norisi Padures muižā festivāla radošā komanda šogad atklās kopskaitā septiņas kultūras pasākumu norises vietas, nodrošinot saistošu kultūras piedāvājumu ārpus galvaspilsētas, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji, biedrība "HI".

Savu ceļojumu šogad festivāls turpinās vēl sešās pieturvietās – 20. maijā festivāls viesosies Ruckas muižā, 21. jūnijā Annas Koku skolā, 8. jūlijā Jaunauces pilī, 26. augustā Blankenfeldes muižā, 16. septembrī Dundagas pilī un 28. oktobrī Arendoles muižā.

Pirmās pavasara pieturas atklāšanas vakars notiks 28. aprīlī plkst. 18.00 gleznainajā Kuldīgas novada Padures muižā, kas ir unikāls 19. gadsimta otrā ceturkšņa būvmākslas paraugs Latvijas mērogā. Aprīļa pēdējās sestdienas vakaru atklās mūziķis Edgars Šubrovskis ar dziesmām no grupu "Gaujarts", "Hospitāļu iela", "Manta" un citu repertuāra. Īpašs jaunums festivāla programmā ir sieviešu stand-up dalība, kur dzejniece Inga Gaile kopā ar savām kolēģēm režisori Martu Elīnu Martinsoni, rakstnieci Aivu Birbeli un publicisti Džemmu Sudrabu uzstāsies humoristu ampluā un jokos par aktuāliem procesiem no sievietes-feministes skatu punkta.

Izbraucienam uz Paduri pievienosies mūziķis Andris Indāns un māksliniece Laura Prikule, kuri ir radījuši kopdarbu – audiovizuālu performanci "Pasauļu vērotājs". Festivāla tradīcija ir katru reizi pieaicināt māksliniekus no tuvākās apkaimes vai konkrētā novada un šoreiz tās būs Dace Blathena, Daiva Krastiņa un Stella Pavloviča, kuras izpildīs Baroneses aukles pasakas. Bet festivāla noslēgumā uzstāsies mūziķe Sniedze Prauliņa ar pavadošo grupu, kas izpildīs jaunatklātā albuma "Inkrustācija" materiālu. Tāpat par tradīciju ir kļuvusi arī latviešu režisoru īsfilmu izlase, kas tiek veidota katram pieturu ciklam, un šoreiz tajā būs skatāmas deviņas jaunas filmas.

Ceļojošais festivāls "Vadātājs" ir radošo nozaru kopprojekts – izbraukuma pasākums, kurā vienojas dažādi mākslas un kultūras veidi. Katrā norises vietā "Vadātājs" piedāvās īpaši veidotu programmu, iesaistot arī vietējos māksliniekus un kultūras aktīvistus. Festivāla ideja ir decentralizēt norises Latvijas kultūras kartē, aktualizējot vai atklājot jaunas pasākumu vietas, sadarbības iespējas, kā arī iepazīstinot māksliniekus un publiku. Pirmais ceļojošā festivāla "Vadātājs" pasākums norisinājās 2015. gada vasarā, Zaķumuižas kultūras namā.

Ceļojošais mūzikas un mākslas festivāls "Vadātājs" ir draudzīgs gan ģimenēm ar bērniem, gan arī jauniešiem. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!