Foto: Publicitātes foto

Raiņa un Aspazijas mājā, Baznīcas ielā 30, 29. martā plkst. 20.00 notiks dzejnieces un mākslinieces Lauras Prikules un mūziķa Andra Indāna ("Gas of Latvia") audiovizuālā performance "Pasauļu vērotājs", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Performancē apvienoti dzejas, mūzikas un vizuālie mediji. Laura Prikule lasīs dzeju angļu valodā, subtitri latviešu valodā.

"Pasauļu vērotājs" radās rezidencē Ruckas muižā, Lauras Prikules un Andra Indāna sadarbības rezultātā. Darba fokusā ir pārvietošanās starptelpā starp īstām un iedomātām realitātēm, miksējot dažādas izteiksmes formas. Performances mērķis ir, paplašinot skatītāja pieredzi, uztveres rāmjus un piedāvājot citas perspektīvas skatījumam uz ierasto realitāti, atklāt pasaules, kas ir mums līdzās, bet kuras mēs ikdienā neapzināmies.

Performances centrā ir Kamieļa Sultana tēls. Vērojumi, kas veikti, izmantojot dažādus tehnoloģiskos procesus, atspoguļo viņa padrūmo, bet reizē izzinošo pieredzi par dzīvi uz Zemes laikā, kad cilvēka ietekme ir neatgriezeniski mainījusi dabu, arvien lielāku daļu no planētas pārvēršot tuksnesīgā, sausā augsnē.

Abi mākslinieki iepazinās 2015. gadā "Totaldobže" mākslas centra "Melno caurumu" darbnīcu laikā Spānijā, uzsākot kopīgu audiovizuālo darbu veidošanu un performanču praksi.

Laura Prikule darbojas multimediju instalāciju, tekstu un konstruētu situāciju laukā. Absolvējusi LMA un Sanfrancisko Mākslas institūtu. Piedalījusies mākslas festivālos "Survival Kit", "Supermarket Art Fair", Stokholmā un poētiskā robotisma projektos, izstādēs Baltijā un Skandināvijā.

Andris Indāns ir skaņas mākslinieks un komponists, pazīstams ar savu eksperimentālās elektroniskās mūzikas projektu "Gas of Latvia". Kopš "Gas of Latvia" izveidošanas tapuši vairāk nekā desmit albumi, kā arī izpētīti vairāki mūzikas virzieni un sniegti koncerti Latvijā un citur Eiropā. Viena no viņa raksturīgākajām īpašībām ir nemitīgi savas valodas meklējumi, nezaudējot savu īpašo intonāciju. Dažādos posmos "Gas of Latvia" ir pastāvējis kā ambient dub, drone, noise, industrial, elektro-akustisko improvizāciju, IDM un tehno mūzikas projekts. Andris Indāns raksta mūziku arī kino un teātrim, periodiski piesaka sevi skaņu mākslas kontekstā, piemēram, piedaloties Latvijas ekspozīcijā Arhitektūras biennālē Venēcijā 2014. gadā.

Ieejas maksa: 2 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,50 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!