Foto: Publicitātes foto

Pirmdien Kultūras ministrija (KM) Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) Izcilības balvas kultūrā pasniedza diriģentam Andrim Nelsonam, māksliniekiem un Jauno mediju kultūras centra "Rixc" dibinātājiem Rasai un Raitim Šmitiem, kā arī Turaidas muzejrezervātam.

Kā informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša, izcilības balvu Nelsonam pasniedza par spožo starptautisko veikumu akadēmiskās mūzikas jomā, vadot ievērojamākos pasaules orķestrus un gūstot augsta līmeņa atzinību, tostarp ASV skaņu ierakstu akadēmijas "Grammy" balvu nominācijā "Labākais orķestra sniegums" un ievērojamā britu žurnāla "Gramophone" klasiskās mūzikas gada balvas - nominācijā par gada labāko simfoniskās mūzikas albumu un labāko laikmetīgās mūzikas ierakstu.

Šmitiem balvu pasniedza par jauna starpdisciplināra konteksta, kurā izaugt jauniem redzējumiem un meklējumiem uz mākslas un zinātnes robežām, radīšanu un gūtajiem sasniegumiem pasaulē, veidojot izstādes, mākslas un zinātnes festivālu "Rixc", kā arī darbojoties kā platformai starptautiskai ideju, radošu procesu un pētījumu mijiedarbībai.

Savukārt Turaidas muzejrezervātam Izcilības gada balvu pasniedza par iegūto galveno balvu Eiropas Kultūras tūrisma tīkla konkursā "Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis 2016", kas vainago muzejrezervāta ilggadēju, neatlaidīgu un sistemātisku darbu nemateriālā kultūras mantojuma - tradīciju un prasmju - saglabāšanā, pētniecībā un popularizēšanā, izveidojot Turaidu par vienu no iecienītākajiem starptautiskā un vietējā kultūras tūrisma galamērķiem.

Jau ziņots, ka KM Izcilības balvas kultūrā pasniedza trešo gadu pēc kārtas. 2014.gada balvas laureāti bija tenors Aleksandrs Antoņenko, režisors Jānis Nords un muzejs "Žaņa Lipkes memoriāls". Savukārt 2015.gadā Izcilības balvu kultūrā saņēma ērģelniece Iveta Apkalna, animācijas filmu režisore Signe Baumane un scenogrāfs Andris Freibergs.

Izcilības balva kultūrā 2014.gadā iedibināta pēc kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) aicinājuma, Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu, lai godinātu Latvijas kultūras īpašus sasniegumus ar starptautisku rezonansi un nozīmīgu ietekmi uz kultūras procesu attīstību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!