Foto: Publicitātes attēls

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" šogad svin piecpadsmito jubileju un klausītājiem piedāvā īpaši krāšņu programmu ar pasaules līmeņa zvaigžņu piedalīšanos. Vieni no ievērojamākajiem šī gada festivāla viesiem būs izcilais Lisabonas ģitāru kvartets, kuri 10. novembrī Kalnciema kvartālā, Rīgā, un 12. novembrī "Hotel Promenade" Hika zālē, Liepājā uzstāsies ar programmu no sava jaunā albuma "Prima Luce".

Lisabonas ģitāru kvartets (Lisbon Guitar Quartet) ir viens no ievērojamākajiem ansambļiem Portugālē. Desmit savas pastāvēšanas gadu vēsturē kvartets atskaņojis vairāk nekā 60 koncertu un muzicējis kopā ar daudziem pasaulslaveniem mūziķiem. Kvarteta repertuārā ir daudz mūsdienu portugāļu komponistu oriģinālmūzikas, tāpēc festivāls "Arēna" ir gandarīts par iespēju Latvijas klausītājiem baudīt viņu sniegumu.

Koncertos Rīgā uz Liepājā dzirdēsim kompozīcijas, kas veltītas kvartetam un kas izdotas jaunajā albumā "Prima Luce". Veidojot savas koncertprogrammas un izvēloties darbus no milzīgā klasiskās mūzikas kompozīciju klāsta, kvartets cenšas īstenot mērķi oriģinālā veidā savienot kvalitāti un savdabīgumu. Arī veidojot sava albuma "Prima Luce" saturu, mākslinieki sekojuši šim principam un šoreiz izvēlējušies portugāļu mūzikas autoru darbus, kas sacerēti 21. gadsimtā, padarot šo programmu spilgti mūsdienīgu. Koncerta programmā iekļauti skaņdarbi, ko radījuši Karloss Marekos (Carlos Marecos), Manuels Duraū (Manuel Durão), Klaudžio Kruzs (Cláudio Cruz), Fransisko Tavaress (Francisco Tavares), kā arī pašu Lisabonas kvarteta dalībnieku rakstītas kompozīcijas: Andrē Santosa (André Santos) un Žozē Džiaza (José Dias) darbi.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto "Saklausi nākotni!" ietver galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!