Foto: LETA
Pusaplī pie Akmens tilta un AB dambja no 26. septembra apskatei pieejama otrā daļa no mākslinieka, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Ojāra Pētersona lielformāta objekta "Lielā vāze", kas aplūkojams pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas, savukārt trešo un pēdējo daļu veido publikācija, kas būs pieejama visās Latvijas bibliotēkās, portālu "Delfi" informē Borisa un Ināras Teterevu fonda pārstāve Inga Vasiļjeva.

Objekts tiek atklāts, istenojot Borisa un Ināras Teterevu fonda programmu "Māksla publiskā telpā".

Mākslas objekts "Lielā vāze" ir viens veselums, kas sadalīts trīs daļās – lielākā no tām atrodas pie Gaismas pils, bet viena ceturtdaļa tiek uzstādīta tagad. Objekta āra daļu virsma noklāta ar keramisku mozaīku, kas atspoguļo Garlība Merķeļa tekstu – uz katras no vairāk nekā 14 000 keramikas plāksnītēm izvietots viens burts. Objekta "Lielā vāze" pirmā daļa tika uzstādīta 2014. gadā.

Neatņemama mākslas darba sastāvdaļa ir arī mākslinieka veidots izdevums ar Merķeļa teksta fragmentu, kas atradīsies Latvijas publiskajās bibliotēkās. Fragmenta publikācija ir angļu, franču, vācu, spāņu, krievu valodā.

"Jebkurš varēs domās šīs daļas savienot kopā, piepildot ar savu saturu," stāsta mākslinieks Ojārs Pētersons. "Mākslas objekta tapšanas iedvesmas avots – Garlība Helviga Merķeļa grāmata "Vidzemes senatne", kura dēvējama drīzāk par 18. gadsimta laikmetīgo mākslu, nevis vēstures liecību par tā laika latviešiem".

Mākslas darbs ir plaši interpretējams. "Vāzes granīta iekšpuse norāda uz mūsu platuma grādiem, lauku vidi, savukārt tās keramikas ārpuse ar Merķeļa teksta fragmentu akcentē eiropeiskās kultūras uzslāņojumu un vēsturisko pieredzi, ko apliecina arī vāzes forma, " skaidro kuratore Helēna Demakova.

Foto: LETA

Mākslas darbs "Lielā vāze" ir viens no godalgotajiem projektiem fonda rīkotajā konkursā "Rīga smaida" 2013. gada pavasarī. Mākslas darbu LNB ārtelpā akceptēja LNB mākslas ekspertu komisija, taču gala vārds piederēja arhitektam Gunāram Birkertam.

Borisa un Ināras Teterevu fonda programma "Māksla publiskā telpā", kas aizsākās 2013. gadā, ir mecenātu pienesums, lai Rīga kļūtu par izcilu kultūras metropoli. Īpaši nozīmīgu šo programmu dara apstāklis, ka tā pilnasinīgi sāk darboties 2014. gadā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta un Latvija gatavojās kļūt par Eiropas Savienības prezidējošo valsti.

Programmas praktiskā iecere ir radīt paliekošus laikmetīgās mākslas darbus pilsētvidē. Programmas vadmotīvs ir "Domātprieks", lai uzsvērtu, ka laikmetīgā māksla pilsētvidē varētu vairāk ienest pozitīvu pārsteigumu, paradoksu, pasaules elpu un domas klātbūtni. Programmas kuratore ir mākslas zinātniece Helēna Demakova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!