Foto: Kadrs no filmas "Dugma"

Baltijas jūras Dokumentālo filmu forums 7. septembrī tiks atklāts ar režisora Pola Refsdāla filmu "Dugma: Poga" ("The Button") par "Al-Qaeda" kaujiniekiem-pašnāvniekiem, kuri gaida savu kārtu, lai dotos izpildīt misiju, kas zināma kā džihādistu "Dugma". Par filmu raksta žurnālists un dokumentālo filmu autors Sandijs Semjonovs.

Kārtējais rīts sācies ar kafijas dzeršanu. Līdzīgi kā jebkuram no mums, arī šis afgānis vārdā Abu Kasvaru priecājas par jaunu dienu. Tikai atšķirībā no mums viņš ir iestājies pašnāvnieku spridzinātāju rindā. Viņš dosies "pēdējā uzdevumā". Uzspridzināt neticīgos.

21. gadsimts Rietumeiropā ir atnācis ar atziņu, ka vairs nekur nevari būt drošs. Nedz koncertā Parīzē, nedz lidostā Briselē vai uz ielas Londonā. Nemaz nerunājot par Sīriju. Šodienas uzbrukumi ir ātri un nežēlīgi.

Arī Abu Kasvaru smagā automašīna jau piekrauta ar spridzekļiem un gaida savu nāves braucienu. Omulīgais afgāņu vīrs sazinās ar mājām. Priecājas par nesen piedzimušo bērnu. Priecājas par dzīvi. Taču pats izvēlējies mirt.

Viņš stāsta un rāda par sprāgstvielu izvietojumu mašīnā. Par detonatoru. Par to, kā to iedarbinās. Abu sarunās piemin Dievu. Viņš uzspridzinās sevi un ienaidniekus (neticīgos), lai pasniegtu dāvanu Allāham. "Tā esot Dieva griba, lai slava Dievam," viņš saka. Nav grūti imāmiem piektdienu lūgšanu laikā jaunus un dzīvi vēl neredzējušus jauniešus pārliecināt par pašnāvību reliģijas vārdā, bet šeit vīrietis, kuram ir ģimene un bērni. Viņš pats – dzīvespriecīgs. Ikdienā skaita Korānu, kas kopā ar skaistajām ainavām rada poētisku filmas noskaņu.

Filmas darbība risinās Sīrijā. Mēs ieraugam dzīvi Islāma valsts teritorijā. To, kāda ir ikdiena un problēmas. Ierakumus. Vismaz par ēdamo kaujinieki nesūdzas. Tas ir bagātīgs. Viņi ar ironiju komentē rietumu mediju ziņas. Mēs ieraugām pasauli, kuru ikdienā neredzam.

Otrs filmas varonis ir Abu al Jamams. Viņš ir atbraucis no rietumiem. Viņa vecāki – viens ir amerikānis, otrs – anglis. Arī viņš ir iestājies "pašnāvnieku darba biržā". Gaida savu kārtu. Arī viņš ir džihādā un gatavs mirt. "Jānogalina tik daudz, cik iespējams," secina Abu.

Abi varoņi satiekas un spriež, ka viņu uzdevums ir sēt neticīgo sirdīs "bailes un teroru". Viņi sarunā tikšanos. Viņi ir pārliecināti, ka uzreiz pēc sprādziena ieraudzīšot Allāha seju un nonākšot Paradīzē. Tur tikšot piedot visi grēki un jau gaidot jau 72 daiļas sievas…

Šoreiz abi nāves pogu vēl nenospiež. Viņu pēdējais braucienu pagaidām atcelts. Taču pie stūres sēžas kāds cits, nākamais rindā. Nāves mašīna turpina darbu. Un atskan milzu sprādziens. Radikālie islāmisti paziņos, ka pašnāvnieks ziedojies, lai kļūtu nemirstīgs un pildītu Allāha gribu. Mēs – savukārt, ka noticis kārtējais necilvēcīgais un asiņainais terora akts, noslepkavoti nevainīgi cilvēki. Pilnībā atšķirīgas pasaules, kultūra un domāšana. Katram ar sava taisnība.

Baltijas Dokumentālo filmu forums norisinās no 7. līdz 11. septembrim. Plašāk par filmu seansiem Rīgā un reģionos – Latvijas Nacionālā kino centra mājaslapā.

Pēc atklāšanas seansa skatītājiem būs iespēja piedalīties diskusijā ir tikties ar filmas "Dugma: Poga" režisoru Polu Refsdālu. Diskusijas tiešraidi varēs skatīties arī portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!