Foto: Publicitātes foto
Ar krāšņu programmu un mūzika zvaigžņu piedalīšanos šoruden 15. jubileju svinēs jaunās mūzikas festivāls "Arēna", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Festivāla 15. sezonu otrdien, 8. novembrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē atklās viens no labākajiem mūsdienu mūzikas ansambļiem Ziemeļvalstīs – ansamblis "BIT 20" no Norvēģijas diriģenta Rolfa Guptas (Rolf Gupta) vadībā.

Kopā ar īpašo viesi, mūsdienu mūzikas leģendu, franču trombonistu Vinko Globokaru (Vinko Globokar), kurš spēlēs un diriģēs savu skaņdarbu, "BIT 20" atskaņos programmu "Kaleidoskops Rīgā", kurā skanēs arī latviešu komponistu Santas Bušas, Gundegas Šmites un Andra Dzenīša skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumi.

Trešdien, 9. novembrī plkst. 18.30 Rīgas Reformātu baznīcā ar koncertu "In Love With Liberty" uzstāsies poļu-vācu izcelsmes britu māksliniece, pianiste un dzejniece Heloīze Palmere (Heloïse Ph. Palmer). Programmas tapšanu iedvesmojis Brīvības piemineklis Rīgā un šajā multimediālajā, multisensitīvajā un provokatīvajā solo priekšnesumā iekļauts arī latviešu komponistes Santas Ratnieces jaundarbs.

Tās pašas dienas vakarā plkst. 20.00 turpat Reformātu baznīcā varēs baudīt beļģu kamermūzikas grupas "Musiques Nouvelles" sniegumu koncertā "Cordes Intimes". Kā uzsver festivāla rīkotāji, tā būs smalka un personiska saruna stīgu kvarteta izpildījumā, kas iepazīstinās ar beļģu komponista Žana Pola Desī (Jean-Paul Dessy), krievu izcelsmes beļģu autora Viktora Kisina (Victor Kissine) un pazīstamākā latviešu komponista, šā gada jubilāra Pētera Vaska darbiem.

Ceturtdien, 10. novembrī plkst. 19.00 Kalnciema kvartālā un sestdien, 12. novembrī plkst. 17.00 "Hotel Promenade" Hika zālē, Liepājā uzstāsies viens no ievērojamākajiem ansambļiem Portugālē – Lisabonas ģitāru kvartets (Lisbon Guitar Quartet). Koncerta programmā būs skaņdarbi no viņu albuma "Prima Luce" - 21. gadsimtā sacerēti portugāļu komponistu darbus, tostarp pašu kvarteta dalībnieku rakstītas kompozīcijas.

Īpašs notikums festivālā "Arēna" būs bērnu operas "Kirana" uzvedums sestdien, 12. novembrī plkst. 17.00 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē.

Maltiešu komponista Rubena Zāras lugas pamatā ir dažādu tautu mīti par pasaules radīšanu un četriem pasaules pirmelementiem – ūdeni, gaisu, zemi un uguni. Izrāde taps īpašās meistarklasēs, kurās piedalīsies 10 līdz 15 gadus veci bērni no visas Latvijas. Darbnīcās projekta dalībnieki paši veidos mūzikas instrumentus, mācīties tos spēlēt un gūs unikālu pieredzi, strādājot kopā ar operas komponistu, profesionāliem mūziķiem, un horeogrāfu uz mūsdienīgi aprīkotas skatuves. Opera "Kirana" atzīta par vienu no 2014. gada inovatīvākajiem projektiem Eiropā un šobrīd ir pieprasīta daudzu Eiropas koncertzāļu un opernamu izglītojošajās programmās.

Festivāls noslēgsies sestdien, 12. novembrī, plkst. 19.00 klubā "Nemiers" ar netradicionālu pasākumu "Klubu nakts". Tas būs muzikāls kokteilis, kurā akadēmiskās mūzikas īskoncerti dzīvā izpildījumā mīsies ar dīdžeju veidotu deju mūziku uz akadēmiskās mūzikas materiālu pamata. Pasaulē līdzīgi projekti notiek regulāri, tāpēc "Arēna", popularizējot mūsdienu mūziku ārpus koncertzālēm, savā jubilejas izlaidumā ar šo formātu vēlas iepazīstināt arī Latvijas publiku.
Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm.

Festivāla moto "Saklausi nākotni!" ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!