Foto: Kadrs no filmas "Gandrīz svētais"
Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs), kas notiks no 7. līdz 11. septembrim, notiks ne tikai Rīgā, bet arī reģionos – Cēsīs, Jēkabpilī, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī un Talsos. Mēnesi pirms notikuma, Nacionālais kino centrs publicējis programmu un seansu plānu.

Filmu skate “Ārpus laba un ļauna” kino cienītājiem Rīgā, kinoteātrī “K.Suns”, piedāvās deviņu filmu programmu, ko veido profesionāļu un skatītāju atzinību izpelnījušies darbi no Venēcijas, Tribekas un Sandensas kinofestivāliem, IDFA, “AFI Docs”, “CPH:DOX”, “Doc Leipzig” u.c.

"Ārpus laba un ļauna" atklāšanas filma būs norvēģu režisora Pola Refsdāla intīmais Al-Qaeda pašnāvnieku-spridzinātāju portretējums "Dugma: Poga" ("The Button", 2016). Režisors vaļsirdīgajās sarunās ar jaunajiem vīriešiem tiecas noskaidrot radikāļu motivāciju upurēties ticības vārdā.

Ar visām kinoteātrī “K.Suns” izrādītajām filmām un seansu plānu iespējams iepazīties NKC mājaslapā!

Latviju apceļos četras foruma programmas “Ārpus laba un ļauna” filmas – līdzās filmai “Dugma:Poga” reģionos tiks izrādīta arī terorisma tematikai veltītā filma “Kaujinieki no ziemeļiem” (“Warriors from the North”, 2014, rež. Nasibs Farahs, Sērens Stīns Jespersens). Programmu papildinās Zviedrijā dzīvojošā poļu dokumentālā kino klasiķa Jeržija Sladkovska filma “Dons Žuans” (Don Juan, 2015), kas preparē ar autismu sirgstošā Oļega un viņa mātes Marinas sarežģītās attiecības, kā arī mūsu izpratni par normālo un anormālo sabiedrībā.

Savukārt Vācijas un Argentīnas filma “Mūsu pēdējais tango” (“Our Last Tango”, 2015, rež. Germans Krāls) ir kaislīgs stāsts par tango filozofiju un partnerību dzīvē. Filma seko Argentīnas visu laiku slavenākajam tango pārim – Marijai Njevesai Rego (80) un Huanam Karlosam Kopesam (83). Tieši pateicoties Huanam un Marijai, tango ir šķērsojis savas valsts robežas, nokļuvis uz Brodvejas skatuves un piedzīvojis renesansi.

Ar reģionos izrādītajām filmām un seansu plānu iespējams iepazīties NKC mājaslapā!

Skolēniem, studentiem, pensionāriem un kinoprofesionāļiem, uzrādot apliecības, visi seansi būs pieejami bez maksas. Pārējiem interesentiem – biļetes cena Rīgā un Cēsīs būs 3 eiro, Talsos – 2,14 eiro, Jēkabpilī un Valmierā – 2 eiro, Ventspilī – 1,40 eiro, bet Rēzeknē – 1 eiro. Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā, ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!