Foto: Publicitātes foto
Iecerēts, ka līdz šā gada beigām varētu tikt pabeigti visi darbi pie Viestura Kairiša spēlfilmas "Melānijas hronika" veidošanas.

Kā pastāstīja filmu studijas "Mistrus Media" producente Inese Boka-Grūbe, patlaban filma ir pēcapstrādes stadijā Čehijā, taču paralēli notiek darbs saziņai ar starptautiskiem filmu festivāliem un izplatītājiem par filmas starptautisko pirmizrādi 2016. gadā.

Šā gada septembrī Čehijas filmu fonds augstu novērtēja filmas "Melānijas hronika" sākto kopprodukciju starp Latviju, filmu studiju "Mistrus Media", Somijas "InlandFilms" un "8Heads Productions" no Čehijas, piešķirot finansējumu filmas pēcapstrādes darbiem.

"Šis ir pirmais gadījums, kad šo triju valstu starpā tiek īstenots tik liela mēroga projekts," akcentēja filmas producente. Šobrīd Prāgā studijā "Universal Production Partners" (UPP) notiek attēla pēcapstrādes darbi, savukārt slavenajā Barandovas studijā turpināsies filmas ieskaņošanas process.

Jau ziņots, ka spēlfilma "Melānijas hronika" tiek veidota pēc rakstnieces Melānijas Vanagas darba "Veļupes krastā", kas ir žurnālistes, rakstnieces, kultūrvēsturnieces un juristes Melānijas Vanagas (1905-1997) autobiogrāfija un ir viens no spilgtākajiem staļinisma deportāciju laika notikumu aprakstiem latviešu literatūrā.

Filmu studija "Mistrus Media" darbu pie "Melānijas hronikas" veidošanas sāka 2011. gadā, bet pirmie filmēšanas darbi notika 2013. gada janvārī Zilupē, kur filmas vajadzībām tika uzbūvēts Sibīrijas ciemata atveidojums.

"Melānijas hronika" būs pirmā Latvijā uzņemtā spēlfilma, kas vēstīs par staļinisma represijām un Baltijas tautu deportāciju.

Galvenajai lomai filmā izvēlēta viena no mūsdienu labākajām savas paaudzes aktrisēm šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo. Filmā lomas atveido arī latviešu aktieri Guna Zariņa, Maija Doveika, Baiba Broka, Ivars Krasts, Astrīda Kairiša, Ģirts Krūmiņš, Lilita Ozoliņa, Jana Čivžele, Anete Saulīte-Romanovska.

Filmas radošo komandu veido režisors un scenāriju autors Viesturs Kairišs, operators Gints Bērziņš, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, komponists Arturs Maskats. Filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe, līdzproducente - Elīna Gediņa-Ducena.

Filmas kopējais budžets ir 1 000 000 eiro. Filmas tapšanu atbalstījis Nacionālais kino centrs un Valsts kultūrkapitāla fonds, kā arī atbalsts gūts starptautiskos filmu fondos un no atbalsta partneriem, vietējiem uzņēmējiem.

Iecerēts, ka spēlfilma "Melānijas hronika" pie skatītājiem kinoteātros nonāks 2016. gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!